Пошук інформації про заклад освіти: поради батькам

Батьки, які обирають заклад освіти для своєї дитини, досить часто шукають інформацію про школу чи садочок в мережі Інтернет, читають там відгуки або запитують інших батьків їхньої думки тощо.

Також батьки учнів та вихованців цікавляться фінансовим забезпеченням закладу освіти, чи робляться закупівлі, приміром, туалетного паперу, мила, чи виділяються на це кошти місцевого бюджету. Особливо, коли на ці та інші потреби вимагають кошти з батьків.

Інколи закуплені товари та послуги є неякісними. І батьки можуть вплинути на те, щоб товари, які закуповуються, були якісними. А батьки приватних закладів освіти мають обов’язково поцікавитися, чи має такий заклад освіти ліцензію, оскільки ліцензія повинна бути у кожному місці провадження освітньої діяльності, зокрема, у філіях, структурних підрозділах. Якщо ліцензії немає, то в учнів можуть виникнути проблеми з отриманням свідоцтва про базову та повну середню освіту, диплому про вищу освіту.

Служба освітнього омбудсмена підготувала детальні роз’яснення щодо того, де дізнатися інформацію про заклад освіти, кількість здобувачів, територію обслуговування закладу, закупівлі тощо.

Перше джерело інформації про заклад освіти – вебсайт

У статті 30 Закону України «Про освіту» викладені вимоги закладів освіти щодо прозорості та інформаційної відкритості закладу освіти. Відповідно до цих вимог, заклади освіти зобов’язані забезпечувати на своїх вебсайтах (у разі їх відсутності – на вебсайтах своїх засновників) відкритий доступ до наступної інформації та документів:

  • статут закладу освіти;
  • ліцензії на провадження освітньої діяльності;
  • сертифікати про акредитацію освітніх програм, сертифікат про інституційну акредитацію закладу вищої освіти;
  • структура та органи управління закладу освіти;
  • кадровий склад закладу освіти згідно з ліцензійними умовами;
  • освітні програми, що реалізуються в закладі освіти, та перелік освітніх компонентів, що передбачені відповідною освітньою програмою;
  • територія обслуговування, закріплена за закладом освіти його засновником (для закладів дошкільної та загальної середньої освіти);
  • ліцензований обсяг та фактична кількість осіб, які навчаються у закладі освіти;
  • мова (мови) освітнього процесу;
  • наявність вакантних посад, порядок і умови проведення конкурсу на їх заміщення (у разі його проведення);
  • матеріально-технічне забезпечення закладу освіти (згідно з ліцензійними умовами);
  • напрями наукової та/або мистецької діяльності (для закладів вищої освіти);
  • наявність гуртожитків та вільних місць у них, розмір плати за проживання;
  • результати моніторингу якості освіти;
  • річний звіт про діяльність закладу освіти;
  • правила прийому до закладу освіти;
  • умови доступності закладу освіти для навчання осіб з особливими освітніми потребами;
  • розмір плати за навчання, підготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації здобувачів освіти;
  • перелік додаткових освітніх та інших послуг, їх вартість, порядок надання та оплати;
  • правила поведінки здобувача освіти в закладі освіти;
  • план заходів, спрямованих на запобігання та протидію булінгу (цькуванню) в закладі освіти;
  • порядок подання та розгляду (з дотриманням конфіденційності) заяв про випадки булінгу (цькування) в закладі освіти;
  • порядок реагування на доведені випадки булінгу (цькування) в закладі освіти та відповідальність осіб, причетних до булінгу (цькування);
  • інша інформація, що оприлюднюється за рішенням закладу освіти або на вимогу законодавства.

Заклади освіти, що отримують публічні кошти, та їх засновники зобов’язані оприлюднювати на своїх вебсайтах кошторис і фінансовий звіт про надходження та використання всіх отриманих коштів, інформацію про перелік товарів, робіт і послуг, отриманих як благодійна допомога, із зазначенням їх вартості, а також про кошти, отримані з інших джерел, не заборонених законодавством.

Вищевказаний перелік документів розміщується для відкритого доступу не пізніше ніж через десять робочих днів із дня їх затвердження чи внесення змін до них, якщо інше не визначено законом.

Якщо на вебсайті закладу освіти відсутні ці документи, ви можете звернутися до закладу освіти з письмовим або усним запитом до керівника закладу освіти, відповідного управління освіти. Якщо таке звернення залишається без відповіді, то необхідно подавати звернення до освітнього омбудсмена.

Але досить часто розміщені документи, зокрема кошторис і фінансовий звіт про надходження та використання всіх отриманих коштів, з інформацією про перелік товарів, робіт і послуг важкі для сприйняття та / або не надають повних даних, чи опубліковані у нечитабельному форматі. Тому пропонуємо батькам знаходити інформацію про закупівлі закладу у відкритих джерелах.

Інформація про заклад на інших сервісах

  • Єдина державна електронна база з питань освіти містить реєстр суб’єктів освітньої діяльності з інформацією про заклади: вищої, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої освіти). Це дозволяє перевірити інформацію про заклад освіти за назвою або адресою закладу, який вас цікавить, перевірити форму власності закладу, чи працює цей заклад, чи не планується його реорганізація, до сфери управління якого органу належить цей заклад, знайти код ЄДРПОУ цього закладу – унікальний ідентифікаційний номер юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України, контакти закладу, чи є цей заклад опорним чи ні (якщо йдеться про заклад загальної середньої освіти), чи знаходиться заклад у сільській або гірській місцевості тощо.

Для закладів вищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, фахової передвищої освіти, післядипломної освіти розміщено інформацію про структуру закладу, ліцензовані спеціальності вищої, фахової передвищої освіти, післядипломної, ліцензовані професії тощо.

На жаль, дані в ЄДЕБО не завжди достовірні, оскільки дані в реєстрі можуть бути не підтверджені управлінням освіти. Назви закладів з непідтвердженими даними позначаються червоним кольором.

Для пошуку інформації про заклад освіти у відповідному полі необхідно ввести повне найменування або скорочене найменування закладу чи код ЄДРПОУ.

Найкраще шукати заклад освіти на цьому та інших сервісах за ЄДРПОУ – унікальним ідентифікаційним номером юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України.

Кожен заклад освіти має такий номер і знайти його дуже просто декількома шляхами:

Також можна знайти ЄДРПОУ та іншу інформацію про заклад освіти у системах Youcontrol або отримати інформацію у месенджері з системи Опендатабот (opendatabot).

Деякі міста впровадили чудові інформаційні ресурси – освітні карти, на яких можна дізнатися загальну інформацію про заклад, наповнюваність, будівельно-технічні характеристики, фінансове забезпечення тощо.

Наразі відомо про два таких сервіси:

Шкода, що на державному рівні такий сервіс відсутній.

Публікація документів про заклад освіти на виконання статті 30 Закону України «Про освіту» є досить трудомісткою. Публікація їх на одному сервісі з уніфікованими формами з одночасним заповненням звітів, на кшталт ЗНЗ-1 тощо, дозволила б висвітлювати інформацію про всі заклади освіти держави, виконувати вимоги закону і сприяла б прозорості та відкритості закладів освіти.

Де дізнатися про закупівлі закладу освіти

Якщо заклад освіти має власну бухгалтерію

Якщо заклад освіти має власну бухгалтерію, дізнатися про закупівлі батьки можуть із різних джерел. Маючи ЄДРПОУ закладу освіти (про те, як його дізнатися, йдеться у попередньому розділі), кожен охочий може дізнатися про закупівлі закладу освіти.

Усі витрати закладу освіти з певною деталізацією, тобто скільки коштів заплановано витратити у поточному році, відображаються у кошторисі, який, відповідно до статті 30 Закону України «Про освіту», обов’язково розміщується на вебсайті закладу.

Prozorro. В електронній системі публічних закупівель Прозорро за ЄДРПОУ чи назвою закладу можна знайти закупівлі закладу.

DOZORRO. Здійснити моніторинг витрат закладу освіти також можна на порталі DOZORRO.

Докладніше про пошук на сервісах Прозоро та Дозорро читайте у методичному посібнику «Як перевірити закупівлі школи»(ст. 20-25).

Сервіс «Що купує твоя школа», який розробила громадська організація Transparency International Ukraine. Спеціальна мапа дозволяє проконтролювати, що закуповує будь-яка школа або дитсадок, що розташовані в обласному центрі, і скільки коштів було витрачено на той чи інший предмет закупівлі чи послугу. Для цього біля мапи необхідно обрати місто, адресу та назву закладу освіти.

Зверніть увагу, що дізнатися про закупівлі можна лише про ті заклади освіти, де є власна бухгалтерія. Закупівлі шкіл, які обслуговує бухгалтерія управління освіти або інша організація, тут, на жаль, поки не можливо відобразити.

Також на сайті проєкту ви дізнаєтеся, скільки внесків роблять батьки в Україні, як правильно скласти запит до управління освіти, щоб дізнатися, які закупівлі здійснює школа. Батькам пропонуються шаблони запитів до закладу освіти чи управління освіти.

Єдиний веб-портал використання публічних коштів – на цьому інформаційному ресурсі опубліковані відкриті дані про використання бюджетних коштів розпорядниками та одержувачами коштів державного і місцевих бюджетів.

Пошук здійснюється також за ЄДРПОУ.

Якщо заклад освіти не має власної бухгалтерії

Якщо заклад освіти не має власної бухгалтерії, то батькам необхідно дізнатися про те, яка бухгалтерія обслуговує заклад освіти. Зазвичай це робить управління освіти відповідного району або централізована бухгалтерія.

Інформацію для закладів освіти без власної бухгалтерії можна шукати за схожими алгоритмами, описаними в попередніх розділах. Розпочати пошуки варто зі з’ясування ЄДРПОУ управління освіти чи централізованої бухгалтерії.

Але у закупівлях, які здійснюють ці органи, практично не вказується, для яких закладів освіти закуповуються товари чи послуги.

Тому для того щоб з’ясувати, що закупити у садочок чи школу, батькам необхідно писати запити до управління освіти.

Як створити запит на інформацію (запит на доступ до публічної інформації)

Інформацію про закупівлі можна отримати на підставі Закону України «Про доступ до публічної інформації». Відповідно до розділу IV цього Закону, запитувач має право звернутися до розпорядника інформації з запитом на інформацію незалежно від того, стосується ця інформація його особисто чи ні, без пояснення причини подання запиту.

Розпорядник інформації має надати відповідь на запит на інформацію не пізніше п’яти робочих днів з дня отримання запиту. Якщо запит стосується надання великого обсягу інформації або потребує пошуку інформації серед значної кількості даних, розпорядник інформації може продовжити строк розгляду запиту до 20 робочих днів з обґрунтуванням такого продовження.

Подати запит можна через вебсайт «Доступ до правди».

Можна використовувати шаблони, які наявні у мережі.

На вебсайті НУШ розміщені покрокові інструкції та шаблон запиту щодо закупівлі школи або управління освітою.

Що можна зробити, якщо заклад освіти / управління освіти закупили неякісний товар

А що, як закупівля відбулася, але товар неякісний?

Якщо ви бачите, що інформація про закупівлю не відповідає дійсності, наприклад, ремонт школи відбувся лише на папері, був неякісним або ж оголошений тендер містить порушення, ви можете залишити відгук на порталі DOZORRO.

Ваш відгук опрацюють представники DOZORRO Спільноти, які здійснюють публічний моніторинг закупівель. У разі виявлення порушення вони скерують цю інформацію до відповідних правоохоронних органів та органів контролю.

Моніторинговий портал DOZORRO – це платформа, на якій кожен може проаналізувати закупівлі державного органу чи установи, дати зворотний зв’язок державному замовнику чи постачальнику, обговорити та оцінити умови конкретної закупівлі, залишити відгук про знахідку.

Де дізнатися про залишки освітньої субвенції

У 2021 році місцеві бюджети акумулювали майже 7 млрд грн залишків освітньої субвенції. Такий обсяг коштів утворився насамперед у результаті накопичення на місцевих рахунках цільових коштів, що були надані з державного бюджету окремими рішеннями уряду на розвиток матеріально-технічної бази закладів загальної середньої освіти та заробітні плати педагогічних працівників цих закладів.

На жаль, сказати, скільки цих коштів наявно у кожному закладі освіти, неможливо. Але батькам варто поцікавитися та дізнатися, скільки коштів освітньої субвенції лежать на рахунках області та громади, і запитати, на що саме громада планує використати ці кошти, у разі їх наявності. Можливо надати свої пропозиції щодо використання цих коштів.

Але, відповідно до законодавства, залишки можуть спрямовуватися насамперед на такі видатки:

  • придбання шкільних автобусів для перевезення дітей із закладів загальної середньої освіти, які будуть оптимізовані / об?єднані / реорганізовані;
  • оснащення закладів освіти персональними комп?ютерами та мультимедійним обладнанням, засобами навчання та обладнанням для навчальних кабінетів початкової школи;
  • придбання підручників і посібників (у тому числі електронних) для закладів освіти;
  • оновлення навчальної та матеріально-технічної бази закладів загальної середньої освіти;
  • здійснення заходів, пов?язаних із забезпеченням пожежної безпеки;
  • ремонт і придбання обладнання для їдалень (харчоблоків) закладів загальної середньої освіти;
  • підключення закладів освіти до Інтернету, насамперед у сільській місцевості;
  • будівництво нових туалетних приміщень і реконструкцію, капітальний та поточний ремонт туалетних приміщень закладів загальної середньої освіти, у яких початкову освіту здобувають не менше 20 осіб, облаштування їх санітарно-гігієнічним обладнанням та розроблення відповідної проєктної документації;
  • у 2021 році на закупівлю засобів індивідуального захисту (захисних масок, одноразових рукавичок, захисних щитків), дезінфекційних засобів, пірометрів (інфрачервоних термометрів) та послуг із дезінфекції приміщень.

За матеріалами Служби освітнього омбудсмена.