Поліцейські охорони розповідають, як правильно діяти, якщо вас намагаються пограбувати

Доки людина не потрапить у небезпечну ситуацію, вона майже впевнена, що зуміє впоратися зі своїми емоціями під час будь-якого форс-мажору. Як показує практика, це – не завжди так. Адже разом із потрясінням від стресу до потерпілого приходить її величність «паніка». Саме вона може завадити правильно вчинити під час небезпеки. Ми змоделювали для вас кілька ситуацій та розкажемо, як правильно на них реагувати.

Ви повертаєтесь додому, підходите до дверей і чуєте, що в будинку – стороння людина. Ваші дії…

- Найперше, про що потрібно пам’ятати, чужинець може бути озброєним. Тому шалено кидатись на нього, намагаючись затримати, не варто. Найкращим варіантом буде якомога обережніше (аби злодій не почув вас) заблокувати непроханого гостя в приміщенні та негайно викликати правоохоронців.

Крадій намагається вдертися у ваше помешкання в час, коли ви самі вдома.

- Якщо у вашому домі встановлена охоронна сигналізація, слід пам’ятати про необхідність увімкнення периметрової охорони навіть якщо ви перебуваєте вдома. У такому випадку сирена прожене грабіжника ще на етапі злому замка. Якщо ж система безпеки у вас відсутня, слід діяти за обставинами, зважуючи на поведінку злочинця. Найперше, негайно зателефонуйте у поліцію, рідним та тим, хто може якнайшвидше прийти вам на допомогу. Говоріть якомога голосніше. Спробуйте вигадайте спосіб імітації перебування у приміщенні багатьох людей. Зберігайте спокій та дочекайтесь допомоги.

Злочинцю вдалося пробратися у ваш дім. Він озброєний та агресивний.

- Ні в якому разі не намагайтесь викликати у непроханого гостя почуття жалю. Якщо він вдерся у ваше помешкання зі зброєю, то сумління в нього точно нема. За можливості, повідомте про ситуацію, в якій ви опинилися, рідних або друзів, наприклад, написавши тихцем повідомлення. Спробуйте поводити себе спокійно та не робіть різких рухів. Слідкуйте за поведінкою злочинця, намагайтеся зрозуміти, що саме йому потрібно. Не варто перешкоджати йому у пошуках наживи, його зброя – найвагоміший у цьому аргумент. Якщо з’явиться можливість втекти, переконайтеся, що це безпечно та біжіть. Не забувайте, що ваше життя та здоров’я цінніше за будь-яке майно.

Бережіть себе та своїх близьких!

На варті вашого спокою - поліція охорони Рівненщини!