Перші випробування - у листопаді

У листопаді на майданчику РАЕС пройдуть випробування цих установок за участю представників Єврокомісії.

Як розповів керівник проекту заступник генерального директора РАЕС з капітального будівництва Сергій Куроєдов, українська сторона – РАЕС та НАЕК «Енергоатом» – зобов’язалася до кінця нинішнього року провести випробування на майданчику установок комплексу, поставлених за программою ТАСІS. Зараз дві установки перебувають у передмонтажному стані. 15 жовтня на РАЕС прибули представники німецької фірми NUKEM – виробника обладнання установок суперпресування та фрагментації і сортування. За їх участю продовжаться монтаж та налагодження суперпресу, а також розпочнеться монтаж установки фрагментації і сортування.
До цього часу, за словами Сергія Куроєдова, тривала підготовка приміщень будівлі переробки слабоактивних відходів, де й будуть встановлені обидві установки. Згідно з планами проводяться бурові роботи та цементація грунтів. Найближчим часом на Рівненській АЕС очікують поставки  установки вилучення РАВ зі сховищ твердих відходів. Її виробник – французька фірма ONET.
– За останній місяць тут також відбулися суттєві зміни, – каже Сергій Куроєдов. – Позитивними у цілому можна вважати заводські приймальні випробування, про що є відповідний акт. На майданчику станції установку очікують після 20 жовтня. Змонтують її на покрівлі спецкорпусу №2.
Окрім того, як повідомив керівник проекту, уже завершився перший етап поставки обладнання установки цементування. Її фінансове забезпечення здійснює НАЕК «Енергоатом», а фірма-постачальник – український «Енвітек». Встановлена вона буде також у будівлі переробки слабоактивних відходів. Решту обладнання установки цементування сподіваються отримати до кінця року, а завершуватимуть її монтаж уже у 2015-му.
– Водночас затримується поставка установки з дезактивації металів, – зазначає Сергій Куроєдов. – Очікуємо її наприкінці року. Причина затримки – неготовність фірми провести постачання і проведення заводських випробувань у зв’язку із затримками виготовлення обладнання. Це також відповідальність і фінансування НАЕК. Ще не визначилися з фірмою-постачальником та термінами поставки установки з очищення радіоактивного мастила. Закуповуватиметься вона уже у 2015 році.
Сергій Куроєдов каже, що у листопаді на майданчику РАЕС планують провести випробування уже змонтованих установок комплексу з переробки радіоактивних відходів за участю представників Єврокомісії. При цьому користуватимуться імітаторами радіоактивних відходів. Після успішного проведення цих випробувань можна буде говорити про те, що міжнародна частина проекту підійде до завершення. Самі ж установки законсервують до закінчення будівництва КПРВ.
Завершити будівництво комплексу з переробки радіоактивних відходів сподіваються наприкінці 2015 року. Тоді ж заплановано провести випробування усієї технологічної лінії комплексу.
• Іванна Ковб

Довідково: Проект TACIS із створення комплексу переробки РАВ на РАЕС було започатковано у 2007 році за програмою співпраці між Єврокомісією та Україною його мета  – підвищити рівень безпеки експлуатації РАЕС шляхом втілення передових технологій з переробки РАВ. Це дозволить вивести систему поводження з радіоактивними відходами на РАЕС на міжнародний рівень. Комплекс складається з ряду установок, які дозволять переробляти відходи, накопичені за час експлуатації енергоблоків Рівненської АЕС, а також поточні відходи. Це низькоактивні відходи (згідно з класифікацією Основних санітарних вимог України). Варто зауважити, що комплекс дозволить переробляти РАВ, які утворюються не тільки у процесі експлуатації енергоблоків, а й під час зняття їх з експлуатації. Кінцевий продукт переробки буде готовий до довготривалого зберігання і захоронення на спецпідприємствах з поводження з РАВ. Генеральною підрядною організацією з будівництва комплексу є «ПТЕМ-Інжиніринг»