Особлива кампанія без ажіотажу

 До того ж, сертифікати Українського центру оцінювання якості освіти дійсні для участі у конкурсному відборі, починаючи з 2008 року, а це означає, що кількість потенційних абітурієнтів є набагато більшою, аніж кількість зареєстрованих на ЗНО-2012.

Про новинки замовимо слово...
Є цьогоріч і деякі відмінності у формуванні конкурсного бала вступника. Як і в минулому році, він складається із суми балів сертифіката зовнішнього незалежного оцінювання та середнього бала документа (додатка до атестата) про повну загальну середню освіту. Щоправда, мінімальний бал з профільних предметів не може бути менший 140 (124 у минулому році), а з непрофільних — 124. Разом з тим, вищий навчальний заклад може встановлювати свій мінімальний прохідний бал для профільного предмета на кожний напрям підготовки, однак він не може бути нижчий 140. Строк подачі документів та заяв для таких вступників закінчується 31 липня. А ще варто нагадати, що, як і попереднього року, тим абітурієнтам, які досягли визначних успіхів у вивченні профільних предметів (призери IV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад та III етапу Всеукраїнських конкурсів-захистів науково-дослідницьких робіт учнів — члени Малої академії наук України, нагороджені дипломами I-III ступенів) до конкурсного бала зараховується додаткових 30, 40 чи 50 балів за умови, що вони вступають на напрями, для яких профільним є вступне випробування з предмета, з якого вони є призерами. До 20 балів з профільного конкурсного предмета за результатами підсумкової атестації додається особам, які в рік вступу закінчили підготовчі курси (відділення, факультети довузівської підготовки) вищого навчального закладу. Причому, кількість додаткових балів, нарахованих особам за результатами такого навчання, повинна бути оприлюднена приймальною комісією навчального закладу до початку прийому заяв про допуск до участі в конкурсі. Змінилися у 2012 році й умови для вступу на навчання за освітньо-кваліфікаційним рівнем «магістр». Відповідно до норм Болонського процесу здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня «магістр» є можливим у будь-якому вищому навчальному закладі.
Попри все, цьогорічна вступна кампанія демонструє високі показники – і за організацією, і за кількістю поданих заяв. Лише за 10 її днів до вищих навчальних закладів України надійшла 832861 заява. В електронному вигляді вищі навчальні заклади отримали 104547 заяв. Про це повідомили у департаменті вищої освіти Міністерства освіти, науки, молоді і спорту.

Гуманітарний –
найпривабливіший виш?
А яка ж ситуація на Рівненщині? Почнемо з того, що, відповідно до розпорядження голови Рівненської обласної державної адміністрації «Про заходи щодо забезпечення контролю за ходом вступної кампанії до вищих та професійно-технічних навчальних закладів на 2012 рік», для забезпечення оперативності реагування на порушення під час вступу до вищих та професійно-технічних навчальних закладів організовано роботу «телефону довіри» управління освіти і науки Рівненської обласної державної адміністрації.
А ось факти. Лише за 9 днів вступної кампанії рівненські вищі навчальні заклади прийняли від абітурієнтів майже 10 тисяч заяв. Найбільше абітурієнтів у Рівненському державному гуманітарному університеті, де на на денну та заочну форми навчання прийняли 4 390 заяв. На другому місці — «водник» (2,6 тис. заяв на денну форму навчання). Третя — Острозька академія, де прийняли 1,7 тис. документів на денну форму. А серед спеціальностей найбільшої популярності набули психологія, філологія, дошкільна та початкова освіта та економічні напрями. До речі, в РДГУ найбільше документів несуть на початкове та дошкільне навчання, психологію, іноземні мови та документознавство. У Національному університеті водного господарства і природокористування абітурієнти найчастіше обирають фінанси та кредит, економіку та підприємництво, картографію, геодезію та землеустрій.
— Перші дні були, як завжди, найважчими, – зазначає відповідальний секретар приймальної комісії РДГУ Роман Павелків. – Лише за перший день вступної кампанії ми прийняли 550 заяв і змушені були працювати до дев’ятої вечора. Проте порівняно з минулим роком навантаження значно менше. Думаю, спрацювала і наша просвітня робота, і те, що діти із дальніх північних районів (а це наш основний контингент) усвідомили, що ліпше приїхати пізніше, аби не витрачати марно часу. Окрім того, спрацьовує фактор і електронної подачі документів. Звісно, цьому процесу наші люди ще не дуже довіряють, проте за перший день ми отримали 41 таку заяву і думаємо, що в загальному майже тисяча абітурієнтів здаватиме документи саме так. Загалом ми очікуємо 10 тисяч заяв. Державне замовлення цього року збільшилось на 107 місць.
Побільшало державних місць і в Національному університеті «Острозька академія». А у НУВГП на технічні спеціальності — аж на 10 відсотків. Проте, незважаючи на більші шанси потрапити на бюджетні місця, абітурієнтів у перші дні було там набагато менше, ніж торік. За інформацією спостерігачів, у Національному університеті водного господарства і природокористування приймальні комісії працюють злагоджено. А звідси – відсутність черг. Серед проблем, які виявили спостерігачі, найсуттєвішими є технічні несправності електронних систем. Проблема також виникла із опрацюванням електронних заяв абітурієнтів. Щоб вирішити її, члени приймальних комісій у телефонному режимі уточнюють в абітурієнтів інформацію та просять їх підвезти необхідні документи.
За словами відповідального секретаря приймальної комісії НУВГП Руслана Макаренка, за перший день тут прийняли 370 паперових документів на вступ і 30 електронних. Наступного дня кількість охочих вступити до вишу зросла. Найбільше абітурієнтів здають документи на економічні напрями — майже сотня на кожен напрям щодня. Схоже говорить й відповідальний секретар приймальної комісії Національного університету «Острозька академія» Галина Пастушок:
— Майже всі абітурієнти одразу ж здають документи на три факультети. Оскільки виділили для приймальної комісії чотири кабінети, черг у нас немає. Окрім того, доки діти здають документи, наші волонтери організовують батькам екскурсію університетом, аби вони бачили, де навчатимуться їхні діти. Думаю, що цього року збережеться минулорічна тенденція: найбільший попит у нас був на факультет права. До речі, цього року у зв’язку з економічною кризою ми зменшили вартість навчання правників.
Щодо приватних вишів, то, за попередніми даними, найбільше абітурієнтів за дев’ять днів вступної кампанії побувало у Міжнародному економіко-гуманітарному університеті ім. академіка С. Дем’янчука. Найпопулярніші напрями — географія, практична психологія та правознавство. На другому місці серед платних вишів наразі – Рівненський інститут Київського університету права НАН України: всі заяви на єдиний напрям — правознавство. Після нього йде Рівненський інститут ВНЗ «Відкритий університет розвитку людини «Україна». Найменше заяв подали до Рівненського інституту слов’янознавства та Європейського університету.
 Зрештою, всі крапки над «і» у цьогорічній вступній кампанії розставить її фінал. Хотілося б лише одного: аби вона виявилася прозорою і максимально справедливою. Найперше для тих, хто хоче здобути освіту не тільки заради документа.
• Юрій Береза