Обрали найкраще фото Рівненщини 2021 року для Вікіпедії

Переможцем номінації «Найкраща фотографія Рівненської області 2021» в українській частині найбільшого у світі міжнародного фотоконкурсу «Вікі любить пам’ятки»  стала панорама церкви святого Георгія у селі Пляшева. Автор фото — Сергій Зисько.

«Дуже вдале композиційне рішення представлення пам’ятки, майстерне залучення у кадр інших елементів садово-паркового мистецтва та гарно вибране освітлення», — оцінила світлину Наталія Шестакова, членкиня журі, фотограф та мандрівниця.

Георгіївський собор — головний храм чоловічого монастиря та центральна споруда духовно-меморіального комплексу на Козацьких Могилах — розташований у самому центрі острова Журавлиха на штучно насипаному підвищенні. Збудовано собор у 1910—1914 роках за проєктом архітектора В. М. Максимова (1882—1942) — учня відомого архітектора О. В. Щусєва. Виконання робіт керував волинський єпархіальний архітектор В. Г. Леонтович. На світлині також є Михайлівський храм — пам’ятка української дерев’яної архітектури середини XVII ст. Церкву перенесли з сусіднього села Острів у червні 1912 року, де її відбудували та реконструювали у первісному вигляді. Храм дерев’яний, трьохкупольний, зрубний.

Мета конкурсу «Вікі любить пам’ятки» — отримати фотографії усіх пам’яток культурної спадщини світу під вільною ліцензією для ілюстрування ними Вікіпедії — вільної енциклопедії, яку щодня переглядають мільйони людей з усього світу. А також привернути увагу українців до культурної спадщини, пізнати забуті та маловідомі сторінки своєї історії.

У списку пам’яток Рівненщини 2109 об’єктів, лише трохи більше третини з них мають свої фото у Вікісховищі  — 771 пам’ятки (36%). У 2021 на конкурс надійшло 469 фото 82 пам’яток (із них світлини 5 завантажені вперше) від 19 авторів. Усього за час проведення конкурсу у цій номінації змагалися 215 учасників.

Довідково: «Вікі любить пам’ятки» (Wiki Loves Monuments) — міжнародний фотоконкурс пам’яток культурної спадщини, метою якого є зібрати світлини для ілюстрування статей у Вікіпедії, Вікімандрах та інших вікіпроєктах. Конкурс проходить щорічно у понад 50 країнах світу регіональними відділеннями Фонду Вікімедіа та волонтерами спільноти Вікімедіа, в тому числі в Україні — громадською організацією «Вікімедіа Україна». У 2021 році в Україні проходив удесяте. Загалом протягом 2012—2021 років у межах конкурсу було завантажено понад 350 тисяч світлин українських пам’яток, сфотографовано понад 39 тисяч пам’яток із території України (42%), взяло участь майже 3500 осіб (від аматорів до професіоналів). Фотографії за всі роки конкурсу знаходяться у вільному доступі, ви можете переглянути їх і використати на умовах вільної ліцензії CC BY-SA.