Незабаром у центрі Костополя відкриється Меморіал Слави

Реконструкція Меморіалу Слави, що у центрі Костополя, завершується. Від колишнього Меморіалу, збудованого у 70-их роках у центрі Костополя, залишиться лише стела з журавлями, які летять у небо. Відкриття заплановане на 22 червня.

Одразу зазначимо, що жодного поховання на цьому місці давно немає. Перепоховання останків людей, колись похованих на цьому місці, яке називали братською могилою, відбулося багато років тому.

Новий Меморіал виглядатиме він зовсім по-іншому, ніж до цього. Після того, як у травні минулого року відбувся тендер на реконструкцію, у червні мали розпочатися роботи. Та через локдаун у зв’язку з епідемією коронавірусу до демонтажу старих конструкцій взялися у вересні минулого року, й до настання холодів провели частину робіт. Навесні цього року роботи відновили. Усі демонтовані матеріали завезли на територію «Костопількомунсервісу», й те, що підлягає повторному використанню, беруть у роботу.

Як розповів керівник «Костопількомунсервісу» Ігор Онищук, надгробні плити з викарбуваними прізвищами загиблих під час Другої Світової війни людей виготовили заново і розмістять на спеціальній стіні Меморіалу. Усі написи переклали українською мовою, списки доповнили прізвищами інших загиблих. Тут також розмістять пам’ятні знаки загиблим в Афганістані, жертвам Чорнобильської катастрофи та жертвам Голодомору – останній уже перевезли з парку, де він стояв раніше, й встановлюють на новому місці. На території змонтували нову систему освітлення, розіб’ють клумби та поставлять чотири лавки – для літніх учасників урочистих церемоній, які тут відбуватимуться. Територія буде обгороджена з відкритим входом з боку вулиці Руданського.

Реконструкцію проводить компанія «Рівнетрансбуд», яка виграла тендер. Загальна вартість проєкту – близько 2 мільйонів гривень.


 Костопільська міська рада