Названо критерії вибору ноутбука у 2023 році

Як вибрати оптимальний ноутбук у 2023 році та на які параметри звертати увагу? Підготували вам гід з основними критеріями, а наприкінці статті зробили вибір відмінних лептопів різних цінових сегментів для покупки.

Дисплей: IPS-матриця та роздільна здатність не нижче Full HD

Сценарії використання ноутбука вкрай великі: на ньому ми дивимося фільми та відео, влаштовуємо робочі та сімейні відеочати, шукаємо інформацію в мережі та працюємо. Для всього цього потрібен якісний екран, на якому будь-яка картинка радуватиме око.

У 2023 році оптимальний варіант екрану за будь-якої діагоналі – це IPS-матриця (або її аналог ADS) і FHD-роздільна здатність. Навіть якщо ви використовуєте ноутбук тільки для рядового інтернет-серфінгу, такі параметри зроблять цей процес максимально комфортним. Матриці на кшталт TN і нижча HD-роздільна здатність – вже в минулому.

Процесор: від 4 ядер частотою не нижче 2 ГГц

Актуальних моделей процесорів, які підійдуть для використання у 2023 році, досить багато. Тому позначимо не конкретні чіпи, які загальні параметри. 4 ядра та частота від 2 ГГц – це необхідний мінімум. Все, що слабше, навряд чи порадує вас швидкодією навіть у найпростіших завданнях.

Пам’ять: мінімум 8/256 Гб

У 2023 році оперативної пам’яті обсягом 4 Гб вже буде недостатньо для багатьох завдань. Тому навіть за виборі бюджетного лептопа для повсякденних завдань варто вибирати конфігурацію з 8 Гб. До того ж, краще — у двоканальному режимі (тобто двома планками мінімум по 4 Гб). Це підвищить рівень продуктивності пристрою.

Щодо накопичувача, то варто вибирати саме SSD. HDD сьогодні підійде тільки як додаткове сховище, а встановлювати систему і найважливіший софт краще саме на твердотільні диски. 128 Гб може бути мало для зберігання даних, тому варто розглядати ноутбуки з SSD об’ємом від 256 Гб (або зі 128 Гб плюс додатковим HDD, а якщо його немає, то з можливістю установки).

Додатковий параметр – відеокарта

Ноутбукам для домашнього використання або простих робочих завдань (надрукувати текст, викласти пости в соцмережі, зателефонувати колегам) дискретна відеокарта не знадобиться. Буде достатньо гарного продуктивного процесора з інтегрованою графікою.

А якщо мова про ігри, то дискретна відеокарта є обов’язковою. І хороша, адже системні вимоги щороку б’ють нові висоти. Краще вибирати лептоп зі свіжою відеокартою NVIDIA GeForce 3000 серії або еквівалентні за потужністю AMD-рішення. І можна буде забути про оновлення заліза на два-три роки.

За матеріалом Іitechua