Нацфонд досліджень презентує перші підсумки: обрано 216 проєктів, яким надано 255,3 млн грн фінансування

24 листопада 2020 року, відбувся онлайн-брифінг щодо результатів перших конкурсів, проведених Національним фондом досліджень України за участю голови Фонду Леоніда Яценка, виконавчої директорки Фонду Ольги Полоцької та голови Наукового комітету Національної ради України з питань розвитку науки і технологій при Кабінеті Міністрів України Олексія Колежука.

«Фонд – інструмент, який має надавати фінансову підтримку на конкурсній основі найкращим вченим країни. У майбутньому фінансування наукових розробок Фондом має становити 20-30% усіх бюджетних видатків. Фонд був створений у липні 2018 року та розпочав 2020 рік уже як чинна державна бюджетна установа, з правом оголошувати конкурси проєктів з виконання наукових досліджень і розробок та забезпечити фінансування проєктів-переможців», – зазначив Леонід Яценко.

За його словами, на 2020 рік бюджетом передбачено 526 млн грн на підтримку Фонду та грантову допомогу. 15 травня цього року було оголошено 1-й конкурс «Наука для безпеки людини та суспільства» та 21 травня – 2-й конкурс «Підтримка досліджень провідних та молодих учених».

Зокрема, основною умовою першого конкурсу була відповідність тематиці щодо безпекової діяльності держави, другий конкурс мав необмежені напрями.

«Найважливішим етапом була експертна оцінка. Так, для кожного конкурсу було створено окрему наукову раду із залученням близько 15% іноземців. У цілому 1152 фахівці, які надали на безоплатній основі 2 662 експертних висновки. Використання експертної оцінки дало змогу відкрито та чесно провести конкурсний відбір та визначити переможців», – зауважив Леонід Яценко.

Виконавча директорка Фонду Ольга Полоцька повідомила про статистику та висновки за проєктами щодо COVID-19 і подолання наслідків пандемії. Зокрема, переможцями конкурсів «Наука для безпеки людини та суспільства» та «Підтримка провідних та молодих учених» обрано 216 проєктів, на які надано 255,3 млн грн грантового фінансування для проведення наукових досліджень.

«Рішенням Наукової ради фінансування першого конкурсу щодо безпекової діяльності держави було збільшено на 21,3 млн грн за рахунок економії витрат Фонду. Серед 76 робіт – переможців конкурсу “Наука для безпеки людини та суспільства” – обрано 40 проєктів на тему боротьби з пандемією COVID-19. Такі проєкти не виконуються в межах лише медичної або біологічної галузі досліджень, значна їх кількість має міждисциплінарний характер. Загальний обсяг фінансування таких досліджень, як багаторічних, становить близько 200 млн грн, і лише на 2020 рік їх бюджет передбачений близько 60 млн грн», – повідомила Ольга Полоцька.

За конкурсом «Наука для безпеки людини та суспільства» із 421 відібраної заявки перемогли 76 проєктів загальним бюджетом 118 млн грн.  Наукові дослідження за галузями: 

  • природничі, технічні й математичні – 28 переможців;
  • біологія, медицина й аграрні науки – 26 переможців;
  • соціальні й гуманітарні науки – 22 переможці.

У конкурсі «Підтримка провідних та молодих учених» із 316 відібраних заявок перемогли 140 проєктів загальним бюджетом 137 млн грн. Наукові дослідження за галузями:

  • природничі, технічні й математичні – 99 переможців;
  • біологія, медицина й аграрні науки – 27 переможців;
  • соціальні й гуманітарні науки – 14 переможців.

«Науковий комітет Національної ради України з питань розвитку науки і технологій при Кабінеті Міністрів України виконує функцію наглядової ради Фонду. Ми не маємо впливу та не втручаємось у роботу Фонду. Після проведених конкурсів займаємось аналізом організації та проведення конкурсного відбору досліджень. Перші результати показують, що перемогу в конкурсах отримали достойні проєкти», – зазначив Олексій Колежук.

Також він поінформував, що Фонд продовжуватиме роботу над удосконаленням системи проведення експертної оцінки наукових досліджень.


МОН