На Здолбунівщини продавали алкоголь без ліцензії

17 грудня Здолбунівською міською радою спільно із офіцерами Здолбунівської громади проведено перевірку об’єктів господарювання на наявність ліцензії на продаж алкоголю. В одному із сіл громади виявлено магазин, у якому здійснювався продаж алкоголю без відповідного дозволу. На суб’єкт господарювання складено адмінпротокол та скеровано до суду.

Відповідно до норм діючого законодавства України суб’єкти підприємництва до початку ведення господарської діяльності з роздрібного та оптового продажу алкогольних та тютюнових виробів зобов’язані отримати відповідну ліцензію та мати реєстратор розрахункових операцій.

Серед інших важливих особливостей ліцензування роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами варто згадати й таку – за продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів без відповідних ліцензій діючим законодавством України передбачена відповідальність, а саме: у відповідності зі ст. 17 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» за торгівлю алкогольними напоями або тютюновими виробами без наявності ліцензії до суб’єктів підприємництва застосовуються санкції у вигляді штрафів у розмірі 200% вартості отриманої партії товару, але не менше 1700 грн. У разі невиконання суб’єктом підприємництва рішення контролюючого органу про накладення штрафу, такий штраф стягується на підставі рішення суду.

Крім того, торгівля алкоголем або тютюновими виробами без ліцензії тягне за собою також і адміністративну відповідальність посадових осіб підприємства. Згідно з ст.156 Кодексу України про адміністративні правопорушення розмір штрафу становить від 850 до 3400 грн. з конфіскацією алкогольних напоїв (тютюнових виробів) та виручки, отриманої від їхнього продажу. А повторне порушення протягом року спричинить накладення штрафу від 2550 до 4250 грн. з конфіскацією предметів торгівлі.

Здолбунівська Громада