На розширеному засіданні Рівненської єпархіальної ради прийнято рішення щодо відзначення у Рівненській єпархії Різдва Христового

05 грудня в Рівненському єпархіальному управлінні відбулося розширене засідання єпархіальної ради, яке пройшло під головуванням архієпископа Рівненського і Острозького Іларіона.

Під час засідання було прийнято рішення щодо відзначення Різдва Христового у Рівненській єпархії.

ТЕКСТ РІШЕННЯ РОЗШИРЕНОЇ ЄПАРХІАЛЬНОЇ РАДИ РІВНЕНСЬКОЇ ЄПАРХІЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ ЩОДО ВІДЗНАЧЕННЯ РІЗДВА ХРИСТОВОГО

Наближається Різдво Христове – велике свято Божественної любові до людства, свято миру і благовоління Божого.

Останніми роками православні віряни України тяжіють до святкування Різдва Христового 25 грудня, як і всі християни. Однак деякі православні церкви, в тому числі й наша церква, відзначають це свято за юліанським календарем, тому дата припадає на 7 січня.

Водночас, враховуючи суспільний запит, Священний Синод Православної Церкви України постановив, що в окремих громадах богослужіння за чином свята Різдва Христового може бути звершене 25 грудня. Це можливо лише за спільним рішенням настоятеля і громади. У разі прийняття такого рішення та звершення богослужіння такі парафії мають надати через єпархіальне управління до Київської Митрополії письмову інформацію про число його учасників. Ця інформація вивчатиметься при розгляді реальної церковної потреби в переході на новоюліанський календар.

Розуміємо, що багато православних родин нашої єпархії вже визначилися із святкуванням Різдва Христового саме 25 грудня. Тому рекомендуємо в цей день у храмах Рівненської єпархії проспівати Різдвяні колядки та відслужити Акафіст Різдву Христовому.

Однак вважаємо за потрібне здійснити поступовий перехід на «новий календар», аби це стало комфортним, обдуманим та усвідомленим рішенням кожного вірянина. Православна Церква України завжди вирізнялася поміркованістю, тому має провести відповідну підготовчу роботу, аби уникнути маніпуляцій навколо вкрай важливого питання. Окрім того, при переході на новоюліанський календар доведеться переносити й інші великі свята, такі як Благовіщення Пресвятої Богородиці, день пам’яті святителя Миколая, Богоявлення та інші.

Для проведення календарної реформи для православних України потрібно провести просвітницьку роботу, особливо для старшого покоління, для якого відзначення Різдва за юліанським календарем стало скоріше звичкою, а не духовно-моральним переконанням.

Висловлюємо щирі сподівання, що поступово православні України відзначатимуть Різдво Христове разом зі всіма християнами.

Пресслужба Рівненської єпархії