На Рівненській АЕС спільно з хорватами проведено випробування нового обладнання

Просте і красиве інженерне рішення запропонували спеціалісти хорватського інституту ядерних технологій INETEC для герметичного глушіння колекторів парогенераторів з метою оптимізації робіт у реакторному відділенні під час виконання планово-попереджувальних ремонтів енергоблоків АЕС. Це рішення дозволяє проводити низку певних операцій паралельно, тим самим, скорочуючи загальну тривалість перебування енергоблоку в ремонті.

Планово-попереджувальні ремонти енергоблоків атомних електростанцій визначаються обов’язковим проведенням регламентних та позарегламентних операцій, послідовність та виконання яких складає загальну тривалість ремонту з точністю до години. Важливо не лише спланувати та скоординувати роботи, необхідно передбачити їх виконання з максимально можливою економією часу.

Захід із впровадження міцнощільних глушок колекторів парогенераторів виробництва INETEC реалізується на Рівненській АЕС за Комплексною (зведеною) програмою підвищення рівня безпеки енергоблоків АЕС України й успішно втілено на Запорізькій та Южно-Укранській АЕС. За словами інженера-технолога енергоремонтного підрозділу (ЕРП) РАЕС Артема Кухарського, реалізація згаданого заходу дозволить виконувати низку певних операцій в реакторному відділенні паралельно, що зоптимізує час проведення ремонту. Зокрема, можливо одночасно проводити дефектування теплообмінних трубок парогенераторів та перевантаження ядерного палива. Міцнощільні глушки використовуватимуться в станах реакторної установки «зупинення для ремонту», «перевантаження палива».

Фахівці INETEC передали на РАЕС комплект обладнання із встановлення глушок разом з вісьмома глушками, яких повністю достатньо для виконання робіт на одному з енергоблоків. Простота їхнього методу полягає у використанні принципу зонтичного механізму, який поступово розкривається до діаметру колектора парогенератора та щільно встановлюється у паз колектора завдяки гумовій мембрані. Процес відбувається за допомогою системи відеоспостереження та забезпечує цілісність фізичного бар’єру на шляху розповсюдження радіоактивних речовин та іонізуючого випромінювання.

Конструкція глушки забезпечує її легку установку в колектор парогенератора, а властивості гумової мембрани забезпечують надійну герметичність з'єднання та надійний захист від проникнення теплоносія в трубну частину колектора. До того ж, конструкція повністю відповідає вимогам FME, тобто забезпечує непотрапляння конструктивних елементів глушки та сторонніх предметів в перший контур при встановленні та видаленні глушки з колектора. Обладнання також оснащено системою повітровидалення, системою збору протікань та системою відеоспостереження для візуального контролю, що робить його встановлення зручним та контрольованим.

У приміщенні майстерень спецкорпусу блоків №№ 3, 4 РАЕС хорватськими спеціалістами проведено попередні функціональні випробування комплекту міцнощільних глушок та допоміжного обладнання на випробувальному стенді-імітаторі колектора парогенератора, а також навчання атомників – майстра та слюсарів цеху з ремонту тепломеханічного устаткування ЕРП.

Як прокоментував головний технолог ЕРП Олексій Попов, навчання було цікавим та результативним. Персонал сертифіковано на виконання робіт, зокрема атомники самостійно проведуть на стенді комплексні випробування всіх восьми глушок. У січні наступного року під час ППР блоку №4 відбудуться комплексні випробування на вісьмох колекторах парогенераторів.

Джерело пресслужба РАЕС