На Рівненщині завершують другу воєнну посівну

Посівній кампанії-2023 та стану проведення весняно-польових робіт в області був присвячений брифінг у Рівненській ОДА.

Спікер – директорка Департаменту агропромислового розвитку Рівненської облдержадміністрації Надія Переходько. Модерував захід директор департаменту цифрової трансформації та суспільних комунікацій ОДА Олександр Поліщук.

Минулий воєнний 2022 рік видався непростим для аграріїв області через зростання цін на пальне та міндобрива, проблеми з експортом, логістикою та примхи погоди. Цьогоріч аграрії активно включилися і вже на сьогодні засіяли 96% прогнозованих площ – завершили сівбу ярих зернових культур та посіяли цукрові буряки, ярий ріпак, гірчицю та соняшник.

????«На посівну мали вплив і кліматичні умови. Через квітневу прохолоду та сильні опади, у більшості господарствах сівба розпочала практично в травні», - каже Надія Переходько.

????Вона додала, що важливим джерелом фінансових ресурсів для аграріїв стало державне кредитування. Так, у цьому році майже сотня агроформувань Рівненщини отримали майже 660 млн грн кредитів, у тому числі за державною програмою «Доступні кредити 5-7-9%» 64-ма господарниками залучено 383 млн грн.

Разом з тим, змінилася структура посівів. На 10% скоротили площі під посіви кукурудзи на зерно, натомість збільшили площі цукрових буряків, сої, ріпака та гірчиці. Основними причинами змін є попит та мінімалізація витрат при вирощуванні та транспортуванні.

«Результати двох воєнних весняних посівних кампаній дозволяють стверджувати, що аграрії з честю пройшли ці випробування. Адже посівні площі не зменшилися, а об’єми виробництва урожаю в рази перевищують продовольчі потреби Рівненської області. Зокрема: зернових – удвічі, цукрових буряків – утричі, соняшника – в 3,2 рази, картоплі – уп’ятеро, овочів – в 1,6 раз. Таким чином Рівненщина забезпечує потреби фонду споживання не лише нашої області, а й інших регіонів України», - підсумувала Надія Переходько.

Також директорка департаменту агропромислового розвитку наголосила на важливості дотримання вимог чинного законодавства щодо використання пестицидів при внесенні засобів захисту рослин.