На Рівненщині відбувся перший Форум регіонального розвитку

 Про відновлення економіки Рівненщини та розвиток громад під час війни говорили під час першого в області Форуму регіонального розвитку. До заходу долучилося понад 300 учасників. Це представники влади, бізнесу, громадських організацій та міжнародних донорів.

«Нам важливо синхронізуватися і спільно напрацювати зміни до Стратегії області. Рівненщина - це наша домівка. І те, якою вона буде в найближчій перспективі, залежить від кожного з нас. Дуже важливо розуміти, що у нас одне дихання і ми пліч-о-пліч працюємо задля майбутнього Рівненщини і України», - звернувся до учасників форуму начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль.

В режимі онлайн до учасників форуму звернулася керівниця групи проєктів Інклюзивного розвитку, відновлення та розбудови миру, ПРООН в Україні Марія Гуцман, яка наголосила, що ПРООН підтримує ті ініціативи, які зорієнтовані на розвиток і добробут мешканців громад. Так, розробка стратегії розвитку регіону повинна будуватися на принципах інклюзивності та залученості кожного.

Про реалізацію на Рівненщині проєкту USAID «ГОВЕРЛА» присутніх поінформувала заступниця керівника Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» Наталія Гнидюк. Наразі проєкт працює з 10 громадами. Крім того, до співпраці залучають інші ТГ, що наразі не увійшли до проєкту.

«Стратегія громади, якщо вона не буде врахована в загальній Стратегії регіону, не буде працювати. Тому важливо їх поєднання. Визначені на наступні 5-7 років ініціативи стають зрозумілими громадянам, бізнесу, інвестору», - наголосила Наталія Гнидюк.

Загалом під час Форуму обговорені питання трьох панельних сесій: відновлення економіки та нові підходи у стратегічному плануванні; успішні практики реалізації пріоритетів смарт-спеціалізації в області; посилення стійкості громад в умовах воєнного стану у співпраці з партнерськими організаціями та проєктами міжнародної технічної допомоги Україні.

Нагадаємо, що організаторами Форуму регіонального розвитку є Рівненська ОВА, Агенція регіонального розвитку області, Програма розвитку ООН в Україні у рамках проєкту «Підтримка інклюзивного економічного розвитку в Україні шляхом поєднання просування експорту з регіональним розвитком та Цілями сталого розвитку» за підтримки проєкту міжнародної співпраці ReACT4UA.