На Рівненщині відбулися заходи до Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства»

Роз’яснення, консультації та підтримка - Рівненщина долучається до Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства».

Вона має на меті привернення уваги суспільства до проблем подолання насильства у сім’ї, жорстокого поводження з дітьми, а також протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок.

 «З 25 листопада до 10 грудня уся громадськість активізовує свої зусилля заради об’єднуючої мети: збільшити розуміння та обізнаність про всі форми домашнього насильства. На превеликий жаль, щороку зростає відсоток осіб, які постраждали від такого ганебного явища. Тому наш прямий обов’язок - аби кожен знав, що має право на комплексну допомогу та підтримку», - зазначила директорка департаменту розвитку адміністративних послуг, соціальної, молодіжної політики та спорту Рівненської ОДА Юлія Шигорева.

За її словами цьогоріч 2910 осіб заявили про здійснення домашнього насилля. Серед цих людей - 34 дитини, 2468 жінок та 408 чоловіків. На жаль, ці цифри на 13% більші, ніж за аналогічний період попередного року.

Так, постраждалим надали психологічні консультації, деякі сім’ї поставили на облік, допомогли з одягом та взуттям, влаштуванні на роботу, в оформленні або відновленні документів, встановленні позитивних соціальних зв’язків.

«Важливим є не лише  встановлення факту домашнього насилля, але й його випередження. Тому для цього ми будемо організовувати  виїзні мобільні консультативні пункти, де буде надаватися комплексна допомога та роз’яснювальна допомога», - зазначає Юлія Шигорева.

Так, уже завтра, 26 листопада, фахівці прибудуть у  Великоомелянську та Дядьковицьку громаду.

Наступного дня, 27 листопада, такі виїзди заплановані до  Корнинської та  Білокриницької громади. А вже 1 грудня спеціалісти надаватимуть роз’яснювальну роботу у Городоцькій громаді.

Як розповів директор Рівненського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ананій Бучак, за 9 місяців цього року до підрозділів центру надійшла інформація стосовно 443 сімей з проблемою насильства. Також мобільні бригади, які створені при соціальних центрах, здійснили 340 оперативних виїздів.

Варто зазначити, що в області діє комунальний заклад «Рівненський центр соціально-психологічної допомоги», який надає соціальні послуги особам, котрі опинилися в складних життєвих обставинах, з можливістю проживання в ньому до 3-х місяців.

Також в області створено 11 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги. Вони діють при центрах соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Розроблені також і корекційні програми для кривдників та постраждалих.

Вони діють у Березнівському, Володимирецькому, Дубенському, Костопільському, Корецькому, Рівненському, Кокитнівському, Сарненському районах, а також в Острозі, Бобіймівській ОТГ Млинівського та у Шпанівській ОТГ Рівненського районів.

Також діє центр соціально-психологічної допомоги, який дає тимчасовий притулок та соціальний, юридичний, інформаційний захист, допомогу у працевлаштуванні людям, які опинилися в тяжкому життєвому становищі. Таку підтримку можна отримати і у Рівненському центрі підтримки громадських ініціатив «Чайка».

Перелік адрес та телефонів, де нададуть допомогу та підтримку у складній життєвій ситуації

 


Рівненська ОДА