На Рівненщині у погорільця-кіборга з карток викрали благодійні кошти

Без даху над головою залишилось подружжя та семеро їхніх дітей, найменшій із яких 1 рік і 3 місяці. Свиридюки поки що знайшли прихисток у хаті брата Віктора Тараса, який зараз за контрактом в АТО на Луганщині.

Джерело Голос України.

Без даху над головою залишилось подружжя та семеро їхніх дітей, найменшій із яких 1 рік і 3 місяці. Свиридюки поки що знайшли прихисток у хаті брата Віктора Тараса, який зараз за контрактом в АТО на Луганщині.

У перші дні розгубленому Віктору Свиридюку кинувся  активно допомагати народний депутат України Віктор М’ялик, хоча й погорілець проживає на території не його виборчого округу. Погорілець припускає, що саме Віктор М’ялик попросив допомогти йому будматеріалами Анатолія Бойчука просвітера Української церкви віри євангельської із міста Березне. Місцевий староста Леонід Прокопчук оплатив власним коштом послуги з відновлення документів. Тоді Віктор Свиридюк назвав ще чимало людей, які так чи інакше підтримали його багатодітну сім’ю у цей непростий час.

Постійно цікавлюсь справами погорільця із села Лінчин і я. Коли останнім часом телефонувала до Віктора, він радів з того, що закладає фундамент під новий будинок, виготовити проект на який допомогла Рівненська ОДА, зокрема її голова Віталій Коваль. Колишній захисник Донецького аеропорту дякував усім, хто допомагає йому зводити новий дім.

Тоді Віктор Свиридюк був сповнений оптимізму. А під час останнього спілкування з ним почула відчай і розпач у його голосі:

— Вивели перший поверх. Ми з братом дружини Олегом та сусідом Сергієм Попачем поклали балки перекриття. Будівельники працювали, поки були гроші, які люди для нас зібрали. Тут дуже допоміг колектив енергетиків, де я працюю, зокрема, голова «Рівнеобленерго» Сергій Невмержицький та працівник Сергій Пастух. Усі мої колеги зібрали кошти на вогнетривку цеглу, допомогли технікою розвантажити її, — розповідає колишній кіборг з Лінчина Віктор Свиридюк. — Рівненська ОДА обіцяла допомогти ще й коштами, але поки що їх немає. Я не ображаюсь, бо розумію, що в області багато проблем і без мене. У клопотах і голова Березнівської громади Руслан Пилипчук — зараз готуються до Дня міста...

— У нас на Рівненщині кілька народних депутатів України, але допоміг лише Віктор М’ялик, за що йому вдячний. Я телефонував до народного депутата України по нашому округу Сергія Литвиненка, який живе на території Березнівської громади, але він навіть слухавки не зняв. Хоча впевнений, що знає про біду моєї сім’ї, бо, мабуть, про це знають усі, — бідкається захисник Донецького аеропорту.

— Наш староста Леонід Прокопчук постійно цікавиться, як у нас справи, чим може, допомагає. Ось і зараз обіцяв допомогти у виготовленні документів на приватизацію землі та будинку, — продовжує Віктор Свиридюк. — Коли його збудуємо. Але, схоже, буде це нескоро — все упирається у фінанси. До того ж нещодавно побачив, що з благодійних рахунків на картках ПриватБанку та Ощадбанку зникли пожертви людей — відповідно 7 тисяч та 1200 гривень. Поїхав розбиратися у Рівне в ці банки. Там відстежили, що у Києві хтось із шахраїв розрахувався за будівельні матеріали. Але я нікому карток не давав — вони весь час при мені. Через шахрайство змушений був заблокувати картки.

Навіть не хочу коментувати останнього факту: це ж треба геть не мати совісті, щоб обікрасти людину, яка свого часу воювала на сході, захищала Донецький аеропорт, ризикуючи життям, його сімох діток, які зараз без даху над головою?

Але Віктор Свиридюк навіть у такій ситуації не озлобився, більше того — допомагає порадами такому ж погорільцю із села Мала Любаша колишнього Костопільського, а нині Рівненського району Сергію Дідичу — батьку трьох дітей, у якого теж нещодавно згоріла хата. Цей факт підтвердила в. о. малолюбашанського сільського голови Алла Лемешевська. Вона розповіла, що все село допомагало цій сім’ї, нині Дідичі живуть на найманій квартирі, залишки старенької оселі після пожежі знесли — розчистили майданчик під нове будівництво. Депутати на сесії сільської ради у липні розглянуть, скільки коштів зможуть виділити із сільського бюджету погорільцю, який не має великих статків.

— А я допоможу йому провести електропроводку у новій хаті, бо фахівець у цьому, — пообіцяв Віктор Свиридюк, який тримає зв’язок із Сергієм Дідичем телефоном, через мережу Інтернет.