На Рівненщині продовжують виявляти боєприпаси часів світових воєн. Що робити, коли знайшли?

Безпеці поводження із виявленими боєприпасами та вибуховими пристроями в період воєнного стану був присвячений брифінг у Рівненській ОВА. Спікерами були старший інспектор відділу вибухотехнічної служби ГУ Національної поліції в Рівненській області Андрій Волинюк та старший сапер частини піротехнічних робіт та гуманітарного розмінування аварійно-рятувального загону спеціального призначення ГУ ДСНС в Рівненській області Юрій Гомонець. Модерував захід директор департаменту цифрової трансформації та суспільних комунікацій ОДА Олександр Поліщук.

У випадку виявлення вибухонебезпечних предметів працюють фахівці спеціальної частини піротехнічних робіт та гуманітарного розмінування ГУ ДСНС в області.

«За минулий рік на Рівненщині спеціалісти частини були залучені до піротехнічних робіт 140 разів. Піротехніками було знищено близько 800 різних вибухонебезпечних предметів часів Першої та Другої світових воєн», - зазначив Юрій Гомонець.

Від початку цього року піротехнічні підрозділи були залучені до робіт 53 рази та знешкодили 114 одиниць вибухонебезпечних предметів.

У разі виявлення металевих предметів, схожих на боєприпаси, не потрібно до нього підходити, чіпати руками, переносити, розбирати. У таких випадках потрібно телефонувати в оперативні служби 101 та 102. Не рекомендується говорити по телефону біля боєприпасів. Варто відійти від нього не менше аніж на 100 метрів.

Спеціалісти ГУ ДСНС у Рівненській області долучаються до розмінування деокупованих територій у Київській, Донецькій, Харківській, Херсонській областях.

«Вибухотехнічна служба ГУ Національної поліції в Рівненській області приймає анонімні дзвінки про замінування. За час війни таких звернень почастішало в десятки разів. На кожне подібне звернення вибухотехнічна служба реагує та перевіряє. Спеціалісти виїжджають на об’єкт та перевіряють його за допомогою спеціально навчених собак та обладнання», - прокоментував Андрій Волинюк.

До широкомасштабного вторгнення рф служба виїжджала на виклики в середньому 250-300 разів на рік. За час війни в середньому дана служба виїжджає на виклики 700 разів на рік.

Під час війни піротехніки перевіряють усі місця падіння ракет та дронів, а також їх уламків. Реагують та знешкоджують об’єкти, які не здетонували.