На Рівненщині планують долучиться до реалізації екологічної ініціативи масштабного заліснення України

Такий проєкт ініціював Президент України Володимир Зеленський на Всеукраїнському форумі «Україна-30. Екологія». Його мета – збільшити площу лісів в Україні. 

Про це йшлося під час наради заступника голови ОДА Ігоря Тимошенка з керівниками територіальних органів Держлісагентства, Держгеокадастру, головами РДА, територіальних громад, керівниками державних лісогосподарських підприємств, іншими лісокористувачами.  

«Перед нами стоїть завдання – виконання Указу Президента «Про деякі заходи щодо збереження та відтворення лісів». Документ із 2021 року на всеукраїнському рівні започатковує ініціативу масштабного залісення України. Йдеться про збереження, відтворення лісів, у т.ч. самосійних, збільшення площ лісів, стимулювання лісорозведення, збереження та відновлення природних екосистем, залучення школярів, студентів і громадських організацій до лісорозведення», – зазначив Ігор Тимошенко.

Крім того, він наголосив, що в Україні за 10 років планується збільшити площі лісів на 1 млн гектарів. Для цього, у перші 3 роки має бути посаджено 1 мільярд дерев. Щоб досягти цієї цифри необхідно спланувати спільну діяльність на найближчі роки.

Учасники наради обговорили питання виявлення самозаліснених та придатних для створення лісів земельних ділянок державної та комунальної власності, з метою їх подальшого використання для досягнення оптимальної лісистості Рівненщини.

«Наші лісівники мають достатні виробничі потужності для виконання робіт з вирощування матеріалу для насадження лісу. Основне завдання – виявити земельний ресурс», – додав Ігор Тимошенко.

Територіальним громадам рекомендовано визначитися з площею деградованих, малопродуктивних та техногенно забруднених земельних ділянок для передачі у користування держлісгоспам під заліснення або розглянути можливість створення на землях комунальної власності лісових насаджень за кошти ОТГ. Визначитися з площею самозаліснених земель, які примикають до лісового фонду, з можливістю їх передачі в користування держлісгоспам під заліснення.


Рівненська ОДА