На Рівненщині державі повернуто земельну ділянку вартістю понад 147 млн грн

На Рівненщині завдяки прокуратурі державі повернуто земельну ділянку вартістю понад 147 млн грн.

Господарський суд м. Києва   задоволив позовну заяву Рівненської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Білокриницької сільської ради до приватного підприємства про розірвання договору оренди земельної ділянки та повернення її у комунальну власність.

Зокрема, прокуратурою встановлено, що між сільською радою та приватним підприємством було укладено договір оренди земельної ділянки, вартістю понад 147 млн грн., загальною площею 8,65 га, розташованої в с. Біла Криниця Рівненського району.

Втім, орендар всупереч вимогам Закону України «Про оренду землі», Земельного та Податкового кодексів України усунувся від виконання договірних зобов’язань та систематично не сплачував орендну плату за користування землею, що призвело до ненадходження до бюджету значної суми коштів.

Тому, з метою захисту інтересів держави та громади, прокуратурою пред’явлено до суду позов про розірвання договору оренди землі та її повернення Білокриницькій сільській раді. 

З вказаними доводами прокурора повністю погодився господарський суд.

У подальшому, на виконання рішення суду державним реєстратором проведено реєстрацію припинення договору оренди, чим фактично поновлено право територіальної громади розпоряджатися землею.

Рівненська обласна прокуратура