На Рівненщині 102 об’єктів соціально-побутового призначення з Нового року можуть бути відключенні від газопостачання

В 2020 році на Рівненщині проведено адміністративно-територіальну реформу, відповідно до якої реорганізовано райони області та утворено нові об”єднані громади. Однак, об’єкти бюджетної та соціальної сфери новоутворених районів дотепер не уклали договорів на розподіл та постачання природного газу в 2021 році. Водночас, згідно з умовами діючого законодавства за відсутності договорів та виділених номінацій заборонено відбір газу споживачами з газорозподільної системи. Тобто, АТ «Рівнегаз» буде вимушене припинити газопостачання споживачам.

1 січня 2021 року втратять чинність договори на розподіл природного газу з низкою виконавчих органів місцевих рад. Їх правонаступники досі не уклали відповідні договори з Операторами ГРМ. Це ставить під загрозу постачання газу до бюджетних установ в новому році.

 Станом на 28 грудня АТ «Рівнегаз» через інформаційну платформу Оператора ГТС отримала повідомлення на відключення 102  об’єктів соціально-побутового призначення та бюджетних установ у зв’язку з відсутністю постачальника газу на ці об’єкти з 1 січня 2020 року.

 Ситуація виникла у зв’язку з тим, що 17 листопада було внесено зміни до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», у яких передбачено порядок закінчення повноважень сільських, селищних, міських рад, їхніх виконавчих органів як юридичних осіб у зв’язку зі змінами в адміністративно-територіальному устрої України. АТ «Рівнегаз» уже з 1 січня змушений буде припинити розподіл природного газу на об’єкти соціально-побутового призначення та бюджетної сфери у разі не укладення вчасно відповідних договорів.

Для уникнення енергетичного колапсу в області, органам місцевого самоврядування необхідно в найкоротший термін виконати умови діючого законодавства та укласти договори розподілу природного газу з АТ «Рівнегаз», договори на постачання газу, отримати виділені постачальником номінації.

Щоб запобігти подібній ситуації АТ «Рівнегаз» звернулася з офіційними листами до Прем'єр-міністра, РНБО, Міністерства розвитку громад і територій, обласної та районних державних адміністрацій. Газорозподільна компанія закликає всі органі державної і виконавчої влади максимально сприяти укладанню договорів на розподіл природного газу новими виконавчими органами місцевих рад та включення бюджетних установ до реєстру споживачів будь-якого постачальника.