На півночі Рівненщини відновлюють ліси після старателів

У Сарненському районі на півночі Рівненщини відновлюють ліси, пошкоджені після нелегального видобутку бурштину. Для цього лісівники вдалися до експерименту: засаджують пошкоджені ділянки сіянцями сосни й водночас спостерігають, як ліс оновлюється самостійно. У підсумку мають з'ясувати, який спосіб більш ефективний.

За інформацією видання Суспільне мовлення України.

Жителька села Олексіївка Олеся Мастирко підробляє, збираючи дикороси. Розповідає, в околицях села лісу значно поменшало, а тому зеншилися і площі, на яких можна збирати ягоди.

"Перемили, чи перекопали (ліс, – ред.). Але, думаю, відросте, скоро будуть нові саджанці", – каже жінка.

Нові саджанці, про які говорить пані Олеся – це молоді сосонки, які навесні висадили лісівники в урочищі Гальбин. Ще в грудні минулого року на цій території нелегально видобували бурштин, – розповідає головний лісничий держпідприємства "Клесівське лісове господарство" Олег Овчинніков.

Чоловік додає: у 2014-му на цю ділянку за день виходило до п'яти тисяч людей – нелегальних копачів бурштину. Зараз лісгосп провів рекультивацію – загорнув землю бульдозером, зробив борозни, посадив дерева.

На ділянці поблизу Клесова активність старателів також припадала на 2014-2015-й роки. Тут ростуть дикорослі дерева, – розповідає Олег Овчинніков. Їх вік – 5-6 років.

"Сосновий ліс, вітер насіння дмухає, дує і насіння сосни приймається. Ось це самосів називається. Так само і берези, тут ніхто нічого не садив", – додає чоловік.

Надалі лісівники спостерігатимуть, який спосіб заліснення більш ефективний – штучний чи природній, які породи дерев прижилися краще. Це не стосується ділянок, де бурштин добувають державні підприємства. У них на самовідновлення порушених територій часу немає, – каже Олег Овчинніков.

"Державні підприємства "Бурштин України" і "Укрбурштин" – у них наступного року закінчується договір. Тобто наступного року вони мають почати здавати нам ділянки, які взяли під рекультивацію", – пояснює головний лісничий.

На території Клесівського лісгоспу відновлення потребує близько 1100 гектарів земель. А загалом в області на рекультивацію чекає десять тисяч гектарів порушеного ґрунту. Такі дані раніше озвучив Суспільному заступник керівника управління Держгеокадастру Микола Шустов.

Лісівники та правоохоронці говорять й про іншу проблему: головне, щоб на рекультивовані землі не зайшли нелегальні старателі. Хоча в поліції кажуть, що масовий видобуток вдалося припинити, зокрема, завдяки посиленню відповідальності за це.

"Мінімальна – 51 тисяча гривень, далі є умовний термін, а далі – реальний термін позбавлення волі. Люди почали трошки боятися, і скоріше за все, що зі збутом також виникли проблеми", – коментує поліцейський офіцер Клесівської громади Тарас Рудик.

Поодинокі випадки незаконного видобутку бурштину ще трапляються, правоохоронці під час рейдів досі вилучають мотопомпи.

"Станом на сьогодні – 36, минулого року їх було лише 11. Також вилучено 26 кілограмів бурштину-сирцю, у порівнянні з минулим роком: їх було лише 11", – коментує заступник начальника Сарненського райвідділу поліції Микола Серкебаєв.