На Дубенщині до лікарні з діагнозом отруєння чадним газом потрапила сім'я з чотирьох людей

06 січня о 23:29 в терапевтичне відділення Радивилівської центральної міської лікарні з діагнозом отруєння чадним газом були госпіталізовані жителі села Опарипси

Дубенського району. Двоє дорослих (жінка 1984 року народження та чоловік 1985 року народження) та двоє дітей (хлопчики 2008 та 2016 років народження). Їх стан задовільний.

Усі обставини отруєння встановлюються.

Нагадаємо, що чадний газ не має запаху, безбарвний – його неможливо відчути. Потрапляючи в кров, сполучається з гемоглобіном та робить його нездатним розносити кисень: людина гине, як від задухи. Після двох годин перебування в приміщенні, де у повітрі міститься лише 0,1% СО, можемо втратити свідомість і померти.

Рятувальники Рівненщини нагадують, що основними причинами отруєння чадним газом є відсутність тяги в димових та вентиляційних каналах, недотримання квартиронаймачами вимог правил безпечного використання газу в побуті та власниками житлового фонду ОСББ, вимог «Правил безпеки систем газопостачання» (надалі ПБСГ).

Причинами відсутності тяги в першу чергу є несправність димових та вентиляційних каналів, їх засмічення, зруйновані оголовки димоходів, знаходження їх в зоні вітрового підпору. Також негативно впливає відсутність притоку повітря в приміщення, де встановлені газові прилади (влаштування герметичних металопластикових вікон та дверей без провітрювачів) адже для згорання 1 м³ газу необхідно 10 м³ повітря. В окремих випадках на місці вентиляційних решіток встановлені електровентилятори або ці решітки закриті цупким папером.

Наголошуємо, що згідно ПБСГ п. 1.4.3. відповідальність за технічний стан і безпечну експлуатацію побутових газових приладів і апаратів, димових і вентиляційних каналів, ущільнень вводів підземних комунікацій в будинках і будівлях покладається на їх власників.

Громадяни, які користуються природним газом, не завжди перевіряють наявність тяги перед включенням і під час роботи газових приладів з відводом продуктів згорання в димохід; користуються газовими приладами без відкривання кватирок або фрамуг у вікнах; самостійно здійснюють ремонт газових приладів або вносять зміни в їх конструкції, відключають автоматику безпеки; використовують газові прилади не за призначенням, зокрема, газові плити для обігріву приміщень.

ГУ ДСНС України у РІвненській області