Мудра рада

Адже середній вік депутата складає саме 50 років, тоді як у раді 5 скликання він становив 40 років. До речі, більше половини депутатів облради нинішнього скликання мають вік за 50 років.

Найстаршому з депутатського корпусу, депутату від Народної Партії Миколі Зінчуку — 82 роки, наймолодшій - Олесі Ткачук (ПР) — 29 років. У нинішньому скликанні 46 нових депутатів, 26 депутатів працювали у минулому п’ятому скликанні, 8 були депутатами попередніх скликань. Старожилами у депутатському корпусі облради є Валентин Крока, Роман Василишин, Михайло Вервега, Григорій Мініч, Петро Дубас, які вже є депутатами кількох скликань поспіль.

У нинішньому депутатському корпусі облради працюватиме 6 жінок, у минулому їх було 7. Тобто гендерна рівність майже збережена на тому ж рівні.

У обласну раду нинішнього скликання пройшло більше політичних партій, ніж їх було у минулому. Так, депутатський корпус складається з 27 представників Партії регіонів, 18 — “Батьківщини”, 7 — Народної Партії, 6 — «Нашої України». По 5 депутатів є від «Свободи», «Сильної України», «Всеукраїнського патріотичного союзу». По одному представнику мають Єдиний центр, Партія «Відродження», Українська Народна Партія.

У двох округах – (Кузнецовську та Млинові) кандидатам довелося свою правоту доводити в суді. Суд визнав повноваження депутата облради Володимира Бондаренка (виборчий округ № 35, який є представником Партії регіонів (заступник генерального директора ВП РАЕС), і поки що немає рішення про те, хто переміг в окрузі № 22 (Млинівщина)

У багатомандатних округах найжорсткіша конкуренція була між ВО «Батьківщина» і Партією регіонів. І якщо в більшості районів зі змінним успіхом перемогла «Батьківщина», то не можна не звернути уваги на те, що в чотирьох районах області, зокрема в Рокитнівському, Демидівському, Зарічненському, Корецькому, Партія регіонів суттєва випередила “Батьківщину”.

Уже в п’ятницю новобрані депутати обласної ради зберуться на перше пленарне засідання. На ньому, зокрема, буде заслухано інформацію голови Рівненської обласної виборчої комісії Івана Долганського про підсумки виборів депутатів Рівненської обласної ради шостого скликання та визнання їх повноважень. Потім депутати оберуть нове керівництво обласної ради, приймуть рішення про присвоєння рангів та оплату праці керівництва обласної ради та визначаться з кількістю постійних комісій.

У середу очікується друге пленарне засідання першої сесії обласної ради шостого скликання, на якому депутати затвердять Регламент, Положення про постійні комісії обласної ради, визначать склад та оберуть голів постійних комісій облради, оберуть президію та приймуть рішення про виконавчий апарат обласної ради.

Василь Бурченя