МОЗ прогнозує четверту хвилю пандемії в Україні через "індійський" штам коронавірусу

"Індійський" штам уражає не тільки органи дихання, а й шлунково-кишковий тракт та нирки, може призводити до сліпоти, некротичних уражень слизових оболонок носу та горла. Про це міністр охорони здоров'я Максим Степанов сказав на брифінгу. Він зазначив, що «чергову хвилю коронавірусу подолано, але абсолютно не час розхолоджуватися».

"Чергова битва з COVID. Ми прогнозуємо, що в нас може бути четверта хвиля коронавірусу. Ми маємо все зробити, щоб цей удар не був жорсткий", - зазначив Степанов.

За його словами, «над світом зависла загроза нового штаму коронавірусу, який вже наробив чимало горя в Індії і підступає до кордонів нашої країни. Цей вірус вже зафіксовано в Польщі, Румунії, в інших країнах Європи».

Міністр повідомив, що новий штам коронавірусу небезпечніший та агресивніший, ніж «південно-африканський» чи «британський».

«Він виражений надважкою клінічною картиною з ураженням не тільки органів дихання, а й шлунково-кишкового тракту та нирок. У пацієнтів спостерігається важка інтоксикація організму, а, за повідомленням індійських ЗМІ, також фіксуються випадки сліпоти та мукормікозу, некротичних уражень слизових оболонок носу та горла», - наголосив Степанов.

При цьому він додав, що розповідає про ці симптоми не для того, щоб залякати, а щоб громадяни були обережними.

Надя Пришляк, УНІАН