Міжнародний день Дякую

Сьогодні, 11 січня, Україна і весь світ відзначають Міжнародний день Дякую (International Thank You Day) – свято ввічливості та подяки!

Запровадили це цікаве свято 2008 року за ініціативою ЮНЕСКО та ООН, і святкується воно щорічно 11 січня. Існує ще одна версія походження цієї події. Дехто вважає, що цей день був створений компанією по виробництву вітальних листівок. Як би там не було, але свято з кожним роком поширюється по всьому світу, до його святкування долучається все більше країн.

В Україні Міжнародний день “Дякую” вважається молодим святом, яке ще не встигло “прижитися”. Проте говорити слова вдячності потрібно завжди, адже вони несуть в собі позитивні емоції, здатні одразу підняти настрій та навіть покращити самопочуття. Тому скоріше підбирайте привітання з днем “Дякую”, завантажуйте листівки та картинки, щоб порадувати друзів, знайомих, рідних щирою подякою за все хороше.

«Дякую» з’явилося в паризькому словнику-розмовнику в 16 столітті. У побуті воно стало застосовуватися лише в 20 столітті. За правилами етикету, дякувати потрібно, дивлячись в очі. Зоровий контакт дозволяє персоніфікувати сказані слова. Вимовляти їх потрібно обов’язково з щирим і добрим посилом.

У психології є думка, що добре слово, сказане людині без сарказму і злого умислу, залишається в пам’яті цілий місяць. Психологи порівнюють слова вдячності за емоціями з почуттями дитини від погладжувань і поцілунку матері. Щире дякую приносить людині теплі відчуття, радість і емоційний підйом.

Цікаві факти про дякую:

  • Саме ввічливе місто – Нью Йорк. Саме там найчастіше вимовляють слово “Дякую”. Дякувати там прийнято всіх і завжди.
  • В Японії подяку висловлюють поклоном. А в Китаї існує спеціальний жест вираження вдячності – постукування по столу двома пальцями правої руки.
  • Коли ми чуємо щирі слова подяки, то наш організм виробляє гормон окситоцин, який позитивно впливає на здоров’я і відчуття щастя.
  • В Індії подяку прийнято виражати не словами, а посмішкою.

Давайте скажем "дякую" усім,

За теплоту, турботу і добро.

Всім тим, хто нам дарує сміх,

І з ким нам просто і легко.

Подяку ви висловлюйте сьогодні,

Не бійтеся сказати добрих слів.

Тож будьмо ввічливі та благородні,

Нехай лунає всюди щирий спів.