Мільйони в будівництво заводу з переробки відходів інвестує німецька компанія

У будівництво Сарненського заводу з переробки відходів громади німецька компанія «Braun Industrial Technology» GmbH («Браун Індастріал Технолоджі» ГмбХ) інвестує 130 мільйонів гривень. Спільне підприємство – ТОВ «Сарненський завод з переробки відходів» (ЄДРПОУ 43921711) – зареєстровано у місті Сарни 15 березня 2021 року.

Сарненська громада підтримала ініціативу голови громади Руслана Серпенінова щодо вдосконалення системи поводження з відходами територіальної громади. Робоча група, створена за його розпорядженням, два місяці вивчала сучасний рівень екологічних вимог в Україні та країнах Європейського союзу, існуючі технічні та економічні умови. До співпраці були залучені фахівці «Німецько-українського підприємства «БІТ», які презентували інвестиційну пропозицію компанії «Браун Індастріал Технолоджі» ГмбХ («Braun Industrial Technology» GmbH, Німеччина), метою якої є спільне будівництво і промислова експлуатація сучасного заводу з переробки всього обсягу відходів, які генеруються територіальною громадою. Інвестиційна пропозиція передбачає імпорт сертифікованої технології поводження з відходами, в тому числі й переробку відходів які біологічно розкладаються. Технології компанії «WABIO Technologie» GmbH (Німеччина), мають не тільки сертифікацію по дотриманню норм Директив Європейського Парламенту та Ради Європи, а й сертифіковані німецьким державним  банком розвитку KfW (нім. Kreditanstalt für Wiederaufbau – Кредитна Установа для Відбудови), як економічно спроможні.

Керівник «Німецько-українського підприємства «БІТ» Ігор Трушенко розповів, що за цією ж програмою створені й успішно почали працювати компанії в Борщівській територіальній громаді Тернопільської області та в Бородянській громаді на Київщині. Кожне таке підприємство забезпечить додатково 48 робочих місць для місцевих жителів. Ще одним важливим напрямом своєї діяльності компанія вважає плантації біоенергетичних рослин згідно програми компенсаційних кліматичних насаджень.

Позитивних моментів від прийняття рішення депутатами Сарненської міської ради можна перелічити чимало. Головна перевага – покращення довкілля, енергетична і економічна незалежність громади, принаймні, відчутні кроки в цей бік. Адже завод не тільки займеться переробкою відходів, а й вироблятиме електричну та теплову енергію а також органічні добрива. Продаж виробленої електроенергії буде здійснюватись на загальний енергоринок за «зеленим» тарифом, що забезпечити додаткові надходження в бюджет, а це вже перспектива спрямувати бюджетні кошти на розвиток громади, замість кишені енергомонополістів.

Завод розвантажить громаду від відходів, а довкола заводу зможуть утворюватися супутні підприємства – тепличні, переробні та інші, формуючи повноцінний індустріальний парк. Це в свою чергу дасть громаді можливості для сталого розвитку, втілення вартісних соціальних програм, створення додаткових робочих місць для мешканців громади.

Фахівці ТОВ «Німецько-Українське Підприємство «Браун Індастріал Технолоджі», яке буде разом з Сарненською громадою будувати і експлуатувати завод, запропонували найпрогресивнішу технологію в галузі переробки відходів і альтернативної відновлюваної енергетики. Профільний інвестор акумулював передовий досвід створення спеціалізованих економічно обґрунтованих  підприємств. Відходи сортуватимуться: вторинна сировина (скло, метал, пластик) йтиме на повторну переробку, біологічні відходи – на виробництво біогазу, з сухого залишку, після відбору біогазу, вироблятимуться органічні добрива, які можуть використовуватись на потреби громади, або можуть продаватись на внутрішньому ринку чи на експорт.

Виробництво не передбачає забруднюючих викидів – фільтраційні системи забезпечують очищення викидів в повітря, в тому числі і очищення від специфічних запахів. Надійна система очищення рідких стоків забезпечує  якісні фізико-хімічні характеристики води і показники біологічної безпечності, в повній відповідності діючим нормативам України для скиду в поверхневі води.

Спільна робота над проєктом з розвитку економіки громади, забезпечення електричною і тепловою енергією, розвитку комунального господарства і місцевої інфраструктури громади, а також захисту навколишнього середовища, це гарний приклад сучасного підходу в формуванні стратегічного плану розвитку окремої громади.

Німецький партнер-інвестор визначив Сарненську громаду, як надійного партнера в створені спільного бізнесу, який зацікавлений в використанні сучасного європейського досвіду в  поводженні з відходами, згідно з стандартами ЄС, це практичний крок європейської інтеграції на окремій території Рівненської області, – наголошує директор «Німецько-Українського Підприємства «БІТ» Ігор Трушенко.

Функціонування такого заводу – дуже нагальна потреба для забезпечення комфортного проживання мешканців Сарненської громади та поліпшення екологічної обстановки в населених пунктах, – каже міський голова Руслан Серпенінов.

Перший крок зроблено – спільне підприємство створено. Це вже не тільки намір, а старт до великої спільної праці.

Джерело: ПоділляNews