Маєте сумніви щодо легальності алкоголю? - На вебпорталі ДПС перевірте марку акцизного податку

Головне управління ДПС у Рівненській області інформує, що акцизна  марка для алкогольних напоїв повинна містити двомірний штрих-код швидкого реагування (QR-код) та лінійний штрих-код, відповідно до п. 5 постанови Кабінету Міністрів України від 27.12.2010 № 1251.

Штрих-код містить інформацію про серію та номер марки.

QR-код містить інформацію про серію та номер марки, реквізити покупця марки: для юридичних осіб – код згідно з ЄДРПОУ, для фізичних осіб – підприємців – код, який відображає реєстраційний номер облікової картки платника податків, та посилання на веб-ресурс для перевірки марки.

Перевірити акцизну марка можна за допомогою електронного сервісу «Пошук акцизної марки», який працює за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua/registers/mark.

Під час сканування мобільним пристроєм QR-коду, який нанесено на марку акцизного податку, здійснюється посилання на веб-ресурс https://cabinet.tax.gov.ua/registers/mark для миттєвої перевірки марки.

У разі неможливості зчитування QR-коду за суб’єктивними причинами (розірвано код, зам’ято тощо), інформацію можна перевірити в ручному режимі. Для цього на офіційному вебпорталі ДПС у розділі «Електронний кабінет» необхідно вибрати розділ «Реєстри» – «Пошук марки акцизного податку».

У полі «Вид марки» обираємо  значення «Нового зразка» для марки, яка містить QR-коду (тобто нового зразка, що запроваджений з 01.05.2020).

У полі «Серія марки» зазначаємо серію марки, яка складається з комбінації чотирьох великих літер англійського алфавіту.

У полі «Номер марки» зазначаємо номер марки, який складається з шести цифр.

Далі кнопка «Пошук».

Після чого висвітлюється назва суб’єкта господарювання та його код ЄДРПОУ, якому було видано зазначену одиницю марки акцизного податку.

Цей електронний сервіс дозволяє громадянам не тільки перевіряти легальність походження алкогольних напоїв та тютюнових виробів, але й надає можливість здійснювати громадський контроль за обігом підакцизних товарів та відповідно надходження до бюджету.