«Лямбда»: що відомо про новий штам коронавірусу

Ступінь його небезпеки залежить від того, чи будуть захищати від інфікування перенесена хвороба і вакцинація.

Джерело Ukrinform/

Не встиг світ підготуватися до зустрічі зі штамом коронавірусу «Дельта», як наукове середовище забило на сполох через початок поширення нового штаму – «Лямбда», який походить з Латинської Америки, регіону з найбільшою смертністю від ковіду (щоправда, експерти уточнюють: на ситуацію в регіоні вплинув не лише новий штам, а й недосконала система медичної допомоги).

І от новий штам опинився зовсім поруч з Україною – 29 червня у сусідній Чехії повідомили, що виявили перший у країні випадок зараження лямбда-штамом коронавірусу. Поки що цей штам фіксують в окремих країнах, але його поширення в Україні, схоже, є лише питанням часу. Відтак Укрінформ з’ясовував, що відомо наразі про чергову мутацію і чого слід остерігатися Україні.

Штам швидко поширюється, але хвороба не змінилася

Варіант коронавірусу, який отримав назву «Лямбда», був вперше виявлений у Перу ще в серпні минулого року - зараз там на нього припадають 82% нових випадків зараження. Експерти зазначають, що цей варіант має чимало мутацій у білку шипа вірусу, що може впливати на швидкість його передачі.

За даними ВООЗ, станом на 17 червня цей штам виявлено в 29 країнах (зокрема, в семи країнах Латинської Америки). У Великобританії нещодавно повідомили, що виявили шість випадків захворювання, які пов’язують із поїздками за кордон, але уточнюється, що це за період з 23 лютого по 7 червня.

Поки що ВООЗ класифікує варіант «Лямбда» як такий, що викликає увагу, у той час як «Альфа», «Бета», «Дельта» і «Гамма» класифікуються як варіанти, що викликають стурбованість. Тобто вони вважаються більш заразними за початковий варіант і можуть спричиняти серйозніше захворювання.

Дані про нову мутацію коронавірусу поки що вкрай обмежені, інформацію про неї надають переважно фахівці з Південної Америки, де вона поширилася найбільше. Вірусолог Пабло Цукаяма з університету Каєтано Ередіа в Лімі (столиця Перу. – Ред.) з командою стежив за еволюцією цього штаму в Перу кілька місяців з допомогою тестування геному, пише DW. Він розповів, що якщо в лютому було зафіксовано 200 випадків ковіду, викликаного штамом «Лямбда», то до кінця березня він складав половину всіх проб, а за три місяці – більше 80% проб по країні «Лямбда став домінуючим варіантом у країні за короткий час», – сказав вірусолог. До того ж цей штам може бути більш заразним і призвести до більшої кількості госпіталізацій та смертей.

А от щодо симптомів нового варіанта, то Цукаяма в коментарі ВВС розповів, що серйозних змін порівняно з уже відомими мутаціями не реєструвалося. Хоча у деяких неофіційних звітах лікарів йшлося про те, що цей варіант може частіше викликати проблеми з кишківником.

Коронавірус став частіше мутувати

Про нові мутації коронавірусу останнім часом повідомляється так часто, що, здається, ніби людство зіткнулося з чимось небаченим, адже під час пандемій грипу подібної ситуації не виникало.

Наталія Виноград

Епідеміологиня та експертка ВООЗ з реагування на біологічні загрози Наталія Виноград у коментарі Укрінформу пояснює, що особливість вірусу грипу в тому, що він може обмінюватися частинками геному одночасно кількох типів вірусів у клітині при реплікації (процес відтворення копій ДНК), і таким чином з’являються серйозні патогени. Коронавірусу це не властиво, але як РНК-вірусу йому притаманне постійне нагромадження певних мутаційних змін, які потім допомагають йому закріпитися в якійсь екологічній ніші (і це не обов’язково будуть люди). Тобто це його природна властивість, і в такий спосіб він еволюціонує. Але епідеміологиня погоджується, що останнім часом мутації в геномі коронавірусу прискорилися. «Якщо раніше, у перший рік пандемії, упродовж місяця виникала одна мутація, то зараз за останні три місяці виникло 20 мутацій, і це викликає стурбованість», – зазначає Наталія Виноград.

Вона додає, що з часом вірус має послабити свої патогенні властивості, що відбулося з натуральною віспою, легеневою чумою. Але поки що відбувається становлення пандемічного варіанту. «Цей процес проходить за певною кривою. Спочатку вірус агресивний, набирає потенціал, далі закріплюється в біомасі, і лише потім відбувається спад патогенних властивостей. Утім, про це ще рано говорити», – сказала експертка.

Україна має бути насторожі

На запитання про те, наскільки загрозливою може бути поява штаму «Лямбда» в Україні, Наталя Виноград відповідає, що його особливістю є наявність мутацій, яких на нашій території ще не фіксувалося. Тому Україна має бути насторожі, оскільки завезення таких унікальних штамів завжди спричиняє зміни в епідемічному процесі. «Усе залежить від того, чи будуть захищати від інфікування перенесена хвороба і вакцинація. Якщо ні або ж якщо захист буде знижений, як у штамів «Дельта» чи «Дельта плюс», то тоді «Лямбда» матиме переваги у поширенні і зможе стати домінуючим штамом. А також може спричинити серйозні зміни і вплинути на потік хворих. Тож зараз головна занепокоєність у тому, чи буде спроможна держава забезпечити місця в лікарнях для всіх інфікованих, які цього потребуватимуть», – підсумовує експертка.

Тим часом у ВООЗ наголошують, що вакцини, які схвалені організацією, в цілому досі були ефективні проти циркулюючих варіантів коронавірусу, і тому немає підстав вважати, що вони будуть менш ефективними проти «Лямбди». Відтак наразі головним завданням залишається якнайшвидше забезпечення вакцинами бідних країн. Адже зупинити подальші мутації вірусу можна буде лише тоді, коли імунітет здобуде максимальна кількість людей у світі.

Юлія Горбань, Київ