Костопільський фанерний завод сплатить штрафів на понад 1 млн гривень за завдану шкоду природному середовищу

Державною екологічною інспекцією Поліського округу активно ведеться претензійно-позовна робота щодо суб’єктів господарювання, які завдали шкоди навколишньому природному середовищу, але в добровільному порядку її не відшкодували.

Так, в листопаді 2020 року державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу було проведено позаплановий захід дотримання вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища ТОВ «Костопільський фанерний завод», що на Рівненщині.

Під час перевірки фахівцями Інспекції встановлено, що у даного товариства відсутній дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами викидів, що є порушенням ст. 11 Закону України «Про охорону атмосферного повітря».

Як результат, за викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря без відповідного на те дозволу, нараховано збитки та для добровільного відшкодування шкоди завданої навколишньому природному середовищу виставлено претензію у розмірі 1 млн. 048 тис. 295 гривень

У зв’язку з тим, що товариство відмовилось сплачувати претензію у добровільному порядку, Інспекція звернулась до Господарського суду Рівненської області з позовною заявою про примусове стягнення з ТОВ «Костопільський фанерний завод» шкоди завданої навколишньому природному середовищу.

Однак, рішенням Господарського суду Рівненської області Інспекції відмовлено в задоволенні позовних вимог.

Не погодившись з Рішенням суду першої інстанції Інспекція звернулась з апеляційною скаргою до Північно-західного апеляційного господарського суду з проханням скасувати Рішення суду першої інстанції та ухвалити нове рішення, яким позовні вимоги Інспекції задовольнити повністю.

Постановою Північно-західного апеляційного господарського суду апеляційну скаргу Державної екологічної інспекції Поліського округу на рішення Господарського суду Рівненської області - задоволено. Рішення суду першої інстанції - скасоване. Ухвалене нове, яким позовні вимоги Інспекції задоволено в повному обсязі, а саме присуджено до стягнення з Костопільського фанерного заводу шкоду, завдану навколишньому природному середовищу в сумі понад 1 млн. гривень.

У разі добровільного невиконання рішення суду, матеріали будуть передані до виконавчої служби, щодо стягнення їх в примусовому порядку.

Тільки у поточному році судами на користь Інспекції ухвалено 17 рішень на загальну суму понад 8 млн. гривень.

Ми не зупиняємось на досягнутому, продовжуємо роботу щодо стягнення збитків на користь держави.  Державна екологічна інспекція Поліського округу