Компанія “Лендком ЮА” – приклад успіху агровиробництва в Україні

Для колективу на чолі з головним виконавчим директором Віталієм Скоциком 2011-й став новим важливим етапом трудових звершень, зростання виробництва, піднесення культури господарювання на землі в нашій незалежній державі.


По роботі і честь


Минулого місяця компанія “Лендком ЮА” вже вдруге поспіль здобула перемогу на міжнародному фестивалі-конкурсі “Вибір року”, ставши лауреатом в номінації “Агрохолдинг року”, і ввійшла в п’ятірку найкращих в аграрній галузі України. А ще за результатами міжнародних досліджень вона визнана кращим роботодавцем року. І коли ведучі зібрання надали слово Віталію Скоцику, він висловив почуття гордості за черговий заслужений успіх великого колективу. Звертаючись до колег, яких у палаці було майже сімсот, керівник сказав:
– Напередодні я брав участь в урочистостях з нагоди ювілею Аграрного союзу України в Києві і, виступаючи перед присутніми – видатними господарями землі, героями праці, ученими, наголосив, що у залі зібрались мудрість, досвід, надія нашої нації, матінки-землі. Те ж хочу повторити й вам, шановні працелюби. Відрадно, що за минулі два з половиною року директори компанії фахово виросли до менеджерів найвищого європейського рівня. І все заплановане нами успішно виконане, валове виробництво зросло більш як у п’ять разів! Деякі підприємства компанії за цей час піднялись з нуля і нині господарюють на тисячах гектарів землі. Наприклад, “Лендком-центр” не обробляв жодного поля, тепер має в обробітку 12 тис. га, те ж можна сказати про “Лендком-Симонів” тощо. Сьогодні приємно констатувати наші виробничі досягнення на всеукраїнському та міжнародному рівнях. Та ще приємніше – за здобуте нами звання “Кращий роботодавець року”. Трудівники мають гідну оплату праці, ефективно діє система преміювання за кінцевий результат, за отриманий високий урожай сільгоспкультур. Компанія на ділі поважає кожного сумлінного працівника, активно сприяє його професійному зростанню.
Щедрі врожаї «Лендкому»
Про чималі виробничі здобутки, зростання врожайності сільгоспкультур, технічне оновлення говорили у своїх виступах з трибуни керівники підприємств компанії. Генеральний директор “Лендком ЮА” Віталій Шумішін зазначив, що за минулий рік вдалося зміцнити фундамент сталого розвитку в економічній, господарській, фінансовій сферах.
Щедрий ужинок зернових та інших культур, їх реалізація на українському та закордонних ринках дозволили підвищити заробітки працівникам: преміальні бонуси зросли в порівнянні з минулим роком в сто разів і склали понад 2,5 млн. грн., середня зарплата піднялася до 4100 грн. Підприємство повністю розрахувалося за оренду землі з власниками паїв. У нинішньому році виділили значні кошти на соціальний розвиток сіл, де вони живуть. Кількість робочих місць збільшилась на сотню. Влітку “Ленком ЮА” успішно пройшла сертифікацію за міжнародною системою якості Ей-Сі-Сі.
Операційний директор компанії Юрій Демцюра проаналізував здобутки і проблеми галузі рослинництва, подякував керівникам та спеціалістам підрозділів, де досягли найвищої урожайності культур. Гострими проблемами в державі, що вплинули й на діяльність агропромислової компанії “Лендком ЮА”, цьогоріч була відсутність в Україні достатньої кількості елеваторів, сховищ сільгосппродукції при рекордному урожаї зернових, запровадження квот на експорт зерна. Як наслідок – зниження ринкової ціни на нього, втрати сільгоспвиробників. Однак і в таких непростих умовах вдалося забезпечити прибутковість господарювання, а відтак і заробітки людям.
Настрій – діловий і святковий
 На зібранні лендкомівців добрим словом згадали нелегку працю у тваринницькій галузі, яка збережена і розвивається на Львівщині і в Криму. Один із провідних директорів компанії Юрій Мельник доповів про розширення та оновлення технічної бази, ефективні заходи з енергозбереження, здійснені в нинішньому році. Зокрема газифікація елеватора в селі Красне на Львівщині (він є найпотужнішим в західній Україні) дозволила майже вдвічі зменшити собівартість сушіння зернових, в півтора раза збільшити добові обсяги приймання збіжжя. Проклали до нього залізничну колію, збудували нові секції, відтак довели ємність зберігання зерна до 40 тисяч тонн. Компанія “Лендком” поповнила парк сільськогосподарської техніки та автомобілів, придбавши їх в цьому році на суму понад 70 млн. грн. Вражають обсяги перевезень, здійснені транспортним відділом, чітка і продуктивна діяльність інших підрозділів. З уст виступаючих директорів компанії звучали слова вдячності кращим керівникам операційних відділів, філій, модулів, тваринницьких підприємств, щирі вітання всьому колективу з великим виробничим успіхом та з нагоди наступаючих Новорічних свят. Затим відбулася урочиста хвилююча церемонія нагородження в різних номінаціях десятків людей, а відзнаки лауреатам вручав особисто головний виконавчий директор доктор економіки Віталій Євстахійович Скоцик.
Святковий настрій продовжили виступи учасників художньої самодіяльності – фольклорного гурту “Любисток”, який складають жінки-працівниці “Лендкому ЮА”, юних обдарувань, а також популярної зірки української естради Наталки Карпи.

• Наші інтерв’ю
“На Рівненщині лендкомівці спрацювали добре!” -
так оцінив роботу ТзОВ “Лендком-Симонів” Віталій Скоцик на святковому зібранні колективу в Гощі з нагоди підбиття підсумків зробленого за господарчий рік. Ми зустрілися з головним виконавчим директором компанії та попросили відповісти на декілька запитань щодо діяльності цього сільгосппідприємства в нашій області.   
- Віталію Євстафійовичу, на Рівнещині Вами створені успішні підприємства - сервісний центр АМАКО, “АЛС-Україна”, півтора року тому ще й сільськогосподарське -”Лендком-Симонів”. Скільки землі воно обробляє і що вирощує?
- Це підприємство нашої компанії почало виробничу діяльність влітку минулого року з оренди 1200 га землі у Гощанському та Корецькому районах, багато якої заростало бур’янами понад десятиліття. Колектив очолив досвідчений керівник Павло Садовнік, депутат Гощанської районної ради. З немалими труднощами занедбані поля відродили, отримали вагомий врожай зернових. Люди побачили справжніх господарів, відтак довіряють нам обробляти все більше земельних паїв. Сьогодні “Лендком-Симонів” орендує понад 7300 га полів у вищезгаданих та сусідніх районах – Костопільському, Новоград-Волинському. Кількість працівників зросла до 65 чоловік. Вирощують пшеницю, жито, ріпак, кукурудзу, сою, гречку, соняшник.
- Чи задоволені результатами господарчого року?
- Лендкомівці Рівненщини спрацювали добре. Наприклад, середня урожайність кукурудзи склала 81 ц з гектара, непогану віддачу отримали з полів зернових, сої. Вперше в Гощанському районі виростили соняшник на 390 га, маємо його урожайність 16,2 ц/га. Впевнений, що в подальшому врожаї нив істотно зростуть, бо ми вже сьогодні працюємо для цього. Як по всіх підприємствах компанії, у “Лендком-Симонів” впроваджуємо сучасні агротехнології, дбаємо про технічне поповнення. Діють два зерноочисні комплекси: у Синьові і Корці. Нинішньої осені заклали фундамент врожаю наступного року. В оптимальні агрономічні строки посіяли озимі культури: 785 га пшениці, 393 га жита, 1033 га ріпаку тощо.
- “Ленком-Симонів” планує розширятись?
- Однозначно так. Але не поспіхом, а розумно, коли будемо бачити, що ресурсів на якісну роботу вистачає. Головне – є хороший кадровий потенціал, колектив, який прагне не зупинятись на досягнутому, якнайкраще робити добру справу на рідній землі, мати гідний заробіток і життєву перспективу. Думаю, в майбутньому на Рівнещині наші лендкомівці зможуть подвоїти площу оброблюваних земель і орендувати до 15 тис. га. Плануємо розвинути й тваринництво. Моє завдання – створити умови для цього, що я і роблю.  
- Хто із земляків особливо відзначився у році, що минає?
- Щиро вдячний за нелегкий хліборобський труд усім працівникам підприємства. На святковому зібранні в товариській обстановці ми говорили про заслуги кращих виробничників, преміювали та нагороджували багатьох. Визнанням професіоналізму і вміння долати труднощі стало вручення Диплома компанії “Лендком” Павлу Стаховичу Садовніку “За аграрну мужність”. П’ятеро працівників отримали туристичні путівки на відпочинок за кордоном. Почесні відзнаки за самовіддану працю заслужили головний агроном Микола Андрійчук, земельний менеджер Олег Сом’юк, механізатори Сергій Савчук, Леонід Комар, водій Вадим Хоменчук, обліковець Галина Волощук та інші. Радий за успіхи моїх земляків. З нагоди наступаючих Новорічних свят від усієї душі зичу всім нових великих здобутків у праці, особистому житті, міцного здоров’я, щедрого добробуту та родинного щастя.

Підтримка спорту як покликання

За ініціативи Віталія Скоцика в селах, де живуть орендодавці компанії “Лендком”, здійснюється активна підтримка розвитку наймасовішого виду спорту – футболу. Тільки на Рівненщині Віталій Євстахійович опікується чотирма командами: “Лендком-Синів”, “Лендком-Корець”, “АМАКО-Симонів” і “АМАКО-Гоща”. Якщо футболісти з райцентру вже не перший рік успішно виступають на турнірах, чемпіонатах області, грають у першій лізі, то юнаки з рідного села відомого менеджера – Симонова – цьогоріч вперше вибороли звання чемпіонів Гощанського району.
 Тож минулої п’ятниці Віталій Скоцик прибув у місцевий будинок культури, аби привітати земляків із перемогою. Він та заступник голови районної ради Юрій Буркалець, Симонівський сільский голова Ростислав Жовнір урочисто вручили дипломи переможців футболістам, тепло привітали їх з успіхом. При цьому очільник “Лендкому” подарував кожному гравцю спортивну куртку. Приємним сюрпризом став гарний концерт юних учасниць художньої самодіяльності села. Під опікою його компанії знаходяться двадцять одна футбольна команда в різних населених пунктах України, а загальна кількість юнаків у них сягає майже тисячі. За велику турботу про розвиток спорту в ріднокраї Віталія Скоцика тоді ж нагородили Почесною грамотою Гощанських райради та РДА. Це вже його третя відзнака в нинішньому році: в серпні таку ж грамоту він отримав від Рівненської федерації футболу, а нещодавно – від федерації футболу України з рук її президента Григорія Суркіса.
• Анатолій Кардаш