Коли ініціатива не дрімає

Ще у 1995 році дитячий садочок у с. Малеве, який до того утримував колгосп, вивели з експлуатації. Це був складний час, адже колгоспи, по суті справи, припиняли своє існування, а сільські ради були неспроможні утримувати такі об’єкти. Років три тому при школі відкрили старшу групу, а приміщення дитсадка стали відновлювати. Нині цей об’єкт повністю готовий до експлуатації. Придбано інвентар, телеапаратуру, посуд та іграшки. Затримка лише з будівництвом котельні. Сільська громада ще в минулому році захистила проект з енергозбереження, який має фінансуватися з державного бюджету і передбачає спорудження електрокотельні з акумуляторами тепла. І якщо так станеться, що профінансувати проект з державного бюджету не вдасться, то сільський голова має надію, на підтримку обласного, адже запевнення керівників області з цього приводу є. Між тим громада с. Малеве відчуває велику потребу у відкритті дошкільного закладу. Адже народжуваність у селі найбільша в районі, так що дітей набереться на повних три групи. Цьому, очевидно, варто завдячувати нинішнім жителям села, які свого часу переселилися з Дубровицького району, де багатодітні сім’ї швидше закономірність, аніж рідкість.
— У 2009 році ми самотужки зробили амбулаторію в приміщенні колишньої колгоспної контори. Позабюджетних коштів тоді вклали тисяч вісімдесят. Нині заклад фінансується з районного бюджету, а йому складно утримувати це приміщення, де вже треба поміняти покрівлю і зробити фасад. Так само треба зробити фасад клубу, — по-господарськи розмірковує сільський голова Віктор Корінь. Між тим основним бюджетоутворюючим підприємством на території Малівської сільської ради, за його словами, є ПСП «Княгинин». Проте є і з десяток підприємців, які час від часу допомагають, а сільський голова має співпрацювати з ними та знаходити взаєморозуміння. А тому з року в рік сільський бюджет виконується, і за позичкою в банк на заробітну плату ще жодного разу не зверталися.
— Проекти пишу кожен рік. Минулого року виграли по воді, цьогоріч — по садочку. Торік виграли обласний проект — зробили перукарню, швейну і пральню, — з гордістю розповідає Віктор Корінь.
Ми заглянули у так званий сільський побуткомбінат і справді були неабияк здивовані. Тут у швейному цеху шиють навіть плаття для випускниць. Перукар Юлія Томілович робить сільським красуням завивки і мелірування на будь-який смак. Цікаво, що пенсіонери мають 50-відсоткову знижку в обслуговуванні, а учасників бойових дій, одиноких, престарілих та дітей-інвалідів обслуговують безкоштовно. До речі, повна вартість стрижки складає всього 10-11 гривень.
Знайомство з селом завершилось відвіданням Малівської ЗОШ. Ще в минулому році клопотанням депутатів облради Юрія Кічатого та Григорія Ясиновського за бюджетні кошти тут повністю замінили систему опалення, вікна та вхідні двері.
— Малівську школу взагалі називають школою імені Кічатого. Тому що фортепіано, подароване ним, м’які куточки, медіа-проектор у нас з’явилися теж за його сприяння. Він, зрештою, як тільки-но їде до нас, обов’язково везе подарунок. Ніколи ще не приїжджав із порожніми руками, – розповідає директор школи Галина Якимович. За її словами, саме завдяки підтримці згаданих людей у селі зроблено міст для сполучення з Княгинином, адже на іншому боці і ліс, і пасовище для худоби, тож мосту цьому, без перебільшення, всі дуже зраділи.
Зрештою, з ініціативи директора школи Галини Якимович в селі запровадили день подяки владі від громади. Адже переконана, якщо влада робить добрі справи, то чому б їй і не подякувати.
Радіє успіхам Малівської громади і голова районної ради Микола Панчук. Переконаний, що успіх сельчан багато в чому залежить від лідера, а Віктор Корінь саме та людина, якій не байдужі проблеми односельців. А якщо громада має ще й таких обласних депутатів як Юрій Кічатий та Григорій Ясиновський, то вирішувати їх удвічі легше.
• Василь Бурченя