Кожен «подих» земної кори став помітним

 Зона спостереження системи охоплює 90 населених пунктів Рівненської та Волинської областей Сейсмопости розташовані в селах Старий Чорторийськ, Полиці, Сопачів, Костюхнівка та у місті Кузнецовськ на території центрального поста контролю радіаційного стану Рівненської АЕС. Дані з них через мережу АСКРО (сітка передачі даних автоматизованої системи контролю радіаційної обстановки) надходять до обчислювального центру.


Побачити систему в дії на РАЕС керівник прес-клубу «Україна Форум» Максим Рильський запросив журналістів провідних ЗМІ України. Гості відвідали інформаційний центр «Полісся», де ознайомились з принципом роботи та історією атомної станції. Саму ж систему презентували у зовнішньому кризовому центрі РАЕС, де також відбувся прес-брифінг за участі керівництва станції. Зокрема генеральний директор ВП РАЕС Павло Павлишин наголосив, що інформаційна система сейсмічного моніторингу запроваджувалась на Рівненській АЕС в рамках Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки діючих енергоблоків атомних електростанцій, затвердженої Кабінетом Міністрів України. А реалізація цього проекту є одним із пост-фукусімських заходів. Рівненська АЕС разом із іншими європейськими АЕС провела переоцінку своєї безпеки, так звані стресс-тести. В результаті дійшли висновку, що необхідно впроваджувати систему сейсмомоніторингу.
 За словами інженера-конструктора АТ «Банкомзв’язок» Артема Крамаренка, роботи тривали протягом півроку і завершились у травні 2015. Це і поставка обладнання, будівництво, пусконалагоджувальні роботи та введення системи в дію. Ця система не належить до класу «оперативного оповіщення». Її завдання сформувати карту сейсмічності на території. Аналіз даних дозволить розробляти прогнози сейсмічних подій, небезпечних для обладнання станції. Земна кора постійно рухається. Тому моніторинг даних – це найбільш дієвий метод стежити за міцністю будівель енергоблоків, не зупиняючи їх. «Робота системи зорієнтована на те, щоб зібрати максимум необхідної інформації, - зауважив головний інженер АТ «Банкомзв’язок» Сергій Кухтаров. У п’яти свердловинах глибиною від 37 до 90 метрів встановлені сейсмодатчики високої чутливості фірми GURALP (Великобританія), інформація з яких подається до обчислювального центру. Потім буде робитися висновок про сейсмічність певного району».
 Це ж підтвердив і заступник начальника цеху радіаційної безпеки РАЕС Олександр Романенко. Він наголосив, що система сейсмомоніторингу є інформаційним інструментом, що вивчає джерела можливих місцевих землетрусів та прогнозує їх. Так, починаючи з 11 квітня, відколи система працює в режимі тестування, вже зафіксували 95 підземних поштовхів на всій планеті. Більшість із них – в Азії та океанах. Кілька відбулось на території Румунії, що теоретично може становити небезпеку для українських АЕС.
– Тестові дані ми обробили кілька разів, на їх основі можна скласти попередню карту сейсмічної активності у регіоні. Для повноцінної роботи потрібно десь з півроку моніторингу, – зазначив Олександр Романенко.
 Тож, завдяки новітній системі сейсмічного моніторингу, будь-які загрози землетрусів можна буде виявити, а відтак попередити. Отож робота Рівненської АЕС стає ще безпечнішою. На інших трьох українських АЕС лише приступили до реалізації проекту. Згодом системи на станціях планують об’єднати в одну мережу.
• Ольга Дем’янчук