Коба став чемпіоном світу втретє

 Відтак  нинішньої осені, невдовзі після 62-го дня народження, успішно здійснив свій задум стати триразовим чемпіоном світу.
Небагатослівний, скромний спортсмен коротко прокоментував участь у міжнародних змаганнях за рубежем:
– На шляху до фіналу поєдинки вигравав без особливих труднощів. Зате у вирішальній зустрічі із титулованим і дуже сильним борцем з Казахстану довелось, як кажуть, викластись сповна й з останніх зусилль довести свою перевагу. Звичайно, цьому успіху передували чимала підготовка, тренування з урахуванням особливостей техніки боротьби знаменитих самбістів.   
Микола Коба займається самбо понад два десятиліття, а до того – вільною боротьбою, дзюдо, одночасно тренуючи здібну молодь в дитячо-юнацькій школі. Здобував перемоги на численних змаганнях різного рівня: у 42 роки (!) виборов першість з дзюдо на обласному турнірі, в також звання найсильнішого в декількох міжнародних змаганнях. У 2010-му вперше взяв участь у чемпіонаті світу серед самбістів старшого віку, майстрів боротьби з різних країн, відомих своїми блискучими досягненнями в минулому, – і переміг. Торік, в жовтні, був запрошений на такі ж змагання в грецьке місто Калікратіа-Халкідікі. Відмінна фізична підготовка, наполегливість, чудова техніка дозволили нашому земляку бути сильнішим за суперників на килимі. Фінальний поєдинок він виграв з перевагою у вісім очок та  знову піднявся на найвищу сходинку п’єдесталу пошани.
 Микола Павлович вирішив не зупинятись на досягнутому і втретє здобути чемпіонський титул на першості світу нинішнього року. За його словами, грунтовно, фахово готувався, зокрема, відпрацьовував техніку проведення прийомів, виконував вправи на витривалість, нарощування сили, швидкості дій тощо. Минулого місяця на запрошення організаторів поїхав на змагання в далеку Африку, де знову примножив спортивну славу Рівненщини і України в цілому.
Нині Микола Коба продовжує свою багаторічну тренерську діяльність, вчить юнь боротися у відділенні ДЮСШ «Колос» Рівненського району, що у селищі Квасилів. На заняттях нарівні з вихованцями виконує прийоми, вправи, комплекси на вдосконалення техніки самбо, спеціально і загальної фізичної підготовки. Наставник показує добрий приклад юним самбістам не тільки у спорті, а й у здоровому способі життя.
• Анатолій Кардаш