Громада Острога вшанувала пам’ять безневинно розстріляних у роки Другої світової війни євреїв

Щороку 4 серпня, в урочище Красностав на Новому місті, вшановується пам’ять безневинно розстріляних у роки Другої світової війни євреїв Острога. Це місце, без сумніву можна вважати одним з найтрагічніших на острозькій землі. У братських могилах вічним сном спочивають безпідставно страчені нацистами люди.

Сьогодні, заступник міського голови Олеся Кашуба разом з головою єврейської общини Марія Федорчук покладали квіти до меморіалів пам’яті розстріляних фашистами євреїв та запалили поминальну свічу, аби довіку не згасла пам'ять про невинно страчених земляків, які знайшли тут свою загибель.

В цей день, 81 рік тому, Острог став першим містом, де почали масовий геноцид націй, які не вписувались у нацистський порядок. Уже в першій декаді липня фашиcти розстріляли військовополонених і євреїв на єврейському кладовищі. За спогадами очевидців, того злощасного дня, зігнавши в колону більше 4 тисячі людей, загарбники погнали їх в сторону Нового міста, де в урочищі Красностав більшу частину розстріляли, а решту повернули знову до гетто. Це був перший масовий розстріл єврейського населення, майже за два місяці до трагедії у Бабиному яру.

Але на цьому все не закінчилося. Пізніше, пропонуючи голодним євреям нібито розвантажити прибулі вагони на станції Кривин, чоловіків єврейської національності посадили до вантажівок, завезли до лісу в околицю теперішнього міста Нетішин і там всіх розстріляли. До зими 1942 року було повністю ліквідовано єврейське гетто - врятувались тільки ті, кому вдалось втекти, або сховатися в оселях українців, які неймовірно ризикували, бо за це всій родині загрожував розстріл.

Війна закінчилася, але пам’ять про подвиг людей рятівників залишилася назавжди. Людям, які ризикуючи своїм життям рятували інших, присвоєно почесне звання "Праведник народів світу". До війни в Острозі жило більше 11 тисяч євреїв. Це була більша частина довоєнного Острога.

Острозька міська рада