Фішинг-туризм в Україні. На Рівненщині ловимо йоржа та коропа

Рівненщина увійшла до ТОП місць України для рибалки. Нижче зібрано підбірку кращих місць для фішинг-туризму в кожній області України. Шукайте регіон, який вас цікавить, і вирушайте на відпочинок до природи.

Джерело Шо там.

Варто пам’ятати про обмеження на вилов, які діють у країні. За день кожен може зловити три кілограми риби та 30 раків.

Також закон забороняє рибалити в певних місцях, як от заповідні території, та в певний період, наприклад, коли весняний нерест. А якщо вам менш як 16 років, ловити рибу можна лише з берега. 

 До Одещини за коропами та лящами

Куди точно варто завітати, то це на Сухий лиман. Він розташований у Таїровській селищній громаді. Рибалки називають це місце «справжнім царством достатку». Тут можна отримати великий вилов коропа, ляща, сазана та краснопірки. За водоймою ретельно стежать, намагаються дотримуватися санітарних та екологічних норм. На березі є маленькі будинки для тих, хто хоче затриматися на природі на довший термін.

Десятки видів риб на Дніпропетровщині

Кам’янське водосховище, яке до перейменування у 2017 році звалося Дніпродзержинським, точно вартує уваги рибалок. Там є змога спіймати приблизно 30 видів риб, серед яких плітка, лящ, щука, судак і сом, а ще там водяться раки. Але варто зауважити, що у водоймі не можна рибалити в період нересту — це приблизно з початку квітня і до середини червня щороку.

На Десну і Дніпро до Чернігівщини

Чернігівська область — то казка для фішинг-туризму. Цей регіон приваблює великим фондом рибогосподарських водойм, до яких хочеться повертатися. Саме тут розмістилося гирло річки Дніпро — головної водної артерії України. Можна зловити сома, жереха, щуку, судака, ляща тощо. А ще в цьому регіоні протікає Десна, яку теж не варто оминати увагою. Окрім звичних лящів, тут водяться також судак, головень, чехоня, верховодка, йорж та чечуга.

За фішинг-туризмом з родиною —  на Харківщину

У цьому регіоні чи не найкраще місце для вилову риби — річка Сіверський Донець. Це північна притока Дону, найбільша водойма східних регіонів України. У ній водяться майже всі види прісноводної риби, зокрема лящ, окунь, краснопірка, головень і жерех. А ще поруч з цією річкою можна чудово провести час із родиною: там є багато баз відпочинку з дерев’яними будиночками й лазнями на дровах.

На Житомирщину за щуками та в’юнами

Цей регіон не може похвалитися десятками прекрасних водойм. Але й тут можна знайти чудове місце для риболовлі. Серед таких — річка Случ, яка є правою притокою Горині. Рибалки можуть сподіватися на вилов щуки, плітки, краснопірки, верховки, плоскирки, ляща, в’юна та окуня. Але слід розуміти, що в цій водоймі чимало «червонокнижних» риб, ловити які заборонено. Серед них — бистрянка російська, гольян озерний, марена дніпровська, йорж носар та мінога українська.

До Херсонщини на річку, що тече до моря

Впіймати карася, коропа, окуня чи щуку можна в мальовничій малій річці Каланчак (або Каланча, як її називають місцеві). Розташована вона у Чаплинському та Каланчацькому районах Херсонської області. Ця водойма впадає в лимани біля узбережжя Чорного моря. Варто розуміти, що берег річки місцями має сильні зарості очерету і дерев, але є й відкриті ділянки.

Тікаємо від роботи на Київське море

Улюблене місце відпочинку і рибалки — Київське водосховище, воно ж Київське море. Зазвичай сюди з’їжджаються кияни, яким хочеться втекти від трудових буднів ближче до води й природи. Спіймати у водоймі на Київщині можна сазана, сома, судака, жереха, ляща, карася, лина, окуня тощо. На водосховищі є як платні, так і безкоштовні місця для рибалки. Також поруч є бази відпочинку, де можна розміститися в будиночках або взяти намет напрокат.

На Запоріжжі рибалимо у Дніпрі

У Запорізькій області не варто шукати особливих водойм — чи не найкращим варіантом буде рибалити у Дніпрі. Нижче від Запоріжжя головна водна артерія входить у степову суху Причорноморську низовину і повільно тече на південний захід, до моря. Найчастіше на гачок тут потрапляє карась, плотва, щука, лящ, окунь та густера. Риба ловиться в будь-який період року на будь-якій глибині. Однак уникайте періоду нересту, який припадає на березень-квітень.

За хижою рибою на Луганщину

У Попаснянському районі Луганської області протікає річка Сіверський Донець. Саме туди рибалки з’їжджаються з усього регіону. Хижа риба, як от щука та окунь, там клює найкраще. А ще поруч є велике скупчення озер, де водиться сом. Для охочих гарно провести час у селі Білогорівка є база відпочинку. Там, до речі, можна орендувати снасті та човни, скористатися стоянкою та переночувати у будиночку.

Білий амур на Донеччині 

Клебан-Бикське водосховище — візитівка регіонального ландшафтного парку «Клебан-Бик», розташованого поряд із селом Олександро-Калинове у Донецькій області. Попри розташування поблизу лінії зіткнення, з 2018 року парк приймає відвідувачів. У водоймі можна як поплавати, так і порибалити. Вхід на територію коштує від 15 гривень для дорослих і безкоштовно для дітей віком до 6 років. А вже за рибалку у водоймі сплачувати не потрібно. Тут водяться аборигенні види риб — щука, карась, краснопірка. Зустрічається також товстолобик і білий амур.

Вінниччина потішить окунями та йоржами

Якщо ви в пошуках риболовного місця у Вінницькій області, радимо звернути увагу на річку Рось. Це права притока Дніпра, басейн Чорного моря. Водойма традиційно замерзає в грудні та скресає в березні. Мешкають у річці приблизно 40 видів риб. Найбільше шансів у вас спіймати плітку, краснопірку, верховодку, пічкура звичайного та гірчака європейського. Також Рось багата на окунів та йоржів.

На Миколаївщину за аборигенними рибами

Чи не найкраще рішення для рибалок у Миколаївській області — вирушити на Дніпро-Бузький лиман за аборигенними рибами. Там водяться короп, лящ, плоскирка, судак, сом європейський, окунь і щука. Але не забувайте, що цей лиман має важливе рибопромислове значення, і сьогодні на межі зникнення тут опинилися деякі цінні види риб. Це, зокрема, білуга, російський осетер, севрюга, чечуга, лосось чорноморський, вирезуб, дніпровський підуст і вугор річковий — ловити їх не можна.

Фішинг з відпочинком на Кіровоградщині

Одне з найпопулярніших місць для рибалки у Кіровоградській області — село Куцеволівка Олександрійського району. Знавці фішингу прозвали ці місця «рибним Ельдорадо». Територією села протікають різкі перепади глибин річки Дніпро. Мало хто повертається з рибалки без улову, переважно клює сом, щука, жерех, лящ, окунь, карась, судак, короп, плітка. Також Куцеволівка — прекрасне місце для відпочинку: є бази з будиночками, де також на прокат дають снасті та човни.

До Десни на Сумщину

Ще один регіон, який потішить рибалок уловом з Десни, — Сумська область. Можна порибалити й в її притоках Знобівці та Свизі. У водоймах нарахували понад 35 видів риб. Окрім ляща і карася, може пощастити спіймати йоржа, носара і чечугу. Але не зловживайте: рибне багатство річки в останні роки почало зменшуватися через браконьєрство.

Український «Байкал» на Львівщині

У Львівську область за фішингом можна сміливо їхати до озера Задорожнє у Стрийському районі. На місці, де раніше був піщаний кар’єр, утворилася водойма з чистою й прозорою водою. Через це місцеві прозвали озеро «Байкалом». Воно багате на форель, окуня, щуку та плотву. Рибалити можна у будь-який час, окрім періоду нересту.

На Черкащину за коропом

Розраховувати на улов коропа, карася, щуки, окуня та плотви можна у річці Тясмин, що протікає Чигиринським районом Черкаської області. На водоймі можна ловити рибу з човна. До багатьох місць лову можна під’їхати на автомобілі. Але не поспішайте приїжджати сюди взимку — з грудня до середини березня у водойми льодостав.

Затоплене село на Хмельниччині

Затоплене село Бакота в Кам’янець-Подільському районі Хмельницької області продовжує манити до себе фішинг-туристів. Ловити рибу там можна безкоштовно, але якщо зупиняєтеся з боку села Колодіївка, то готуйте символічну плату за стоянку — приблизно 20 гривень з людини та 20 гривень за авто. Тут знайдеться все: і бази відпочинку, і туристичні стоянки, й просто натоптані місця рибалками. Тут є вся риба, яку тільки можна хотіти. Просто обираєте собі об’єкт лову і вже підлаштовуєтеся снастями та місцем під нього. Найпоширеніші там лящі й соми, які виростають до величезних розмірів.

З човном на водойму до Волині

Якщо вас цікавить рибалка у Волинській області, зверніть увагу на Хрінницьке водосховище на річці Стир, басейну Прип’ять. Це місце чудово підійде як для простого відпочинку, так і для фішингу в будь-яку пору року. Можна розраховувати спіймати щуку, коропа, густера, карася срібного, лина, ляща, окуня та плотву. Також водойма відома рідкісним уловом жереха, голавля та язі. Досить популярною тут є риболовля з човна.

На Рівненщині ловимо йоржа та коропа

Рівненська область багата як на платні, так і безкоштовні місця для фішингу. Не сплачуючи, можна порибалити на річці Устя у селах Городок, Зозів, Шпанів та Великий Олексин. Це досить цікаве місце для рибалки, тому що після того, як спускають промисловий Богдашівський став, багато риби потрапляє в цю річку, а звідси вже нікуди не дівається. З улову можна розраховувати спіймати йоржа, коропа, окуня, плотву, судака та карася.

Цілорічний фішинг на Франківщині

Якщо ви рибак чи рибачка зі стажем, то точно чули про Бистрицю Надвірнянську. Ця річка протікає в межах Надвірнянського і Тисменицького районів Івано-Франківської області. Це одна з приток Дністра, басейну Чорного моря. Одне зі зручних безкоштовних місць для фішингу — неподалік села Вовчинець. Тут ловлять рибу майже цілорічно. Переважно клює підуст, верховодка, бистрянка, голавля, рябець, окунь і морена.

Їдемо до Тернопільщини за осетровими

Тернопільський став — найпопулярніша водойма для рибалок у регіоні. І не дивно, адже часом тут можна спіймати чималу здобич. У водоймі водиться багато карасів, коропів та щук, а окрім них — плотва, сом, судак, товстолоб, бичок, амур білий, йорж, лящ, окунь і краснопірка. Два роки тому у водойму запустили 140 особин осетрових. Рибалити тут дозволяється лише вдень.

Ловимо жереха на Закарпатті

Майже половина видів риби в закарпатських водоймах — під охороною та занесені до Червоної книги. Це не стає на заваді у фішинг-туризмі, але ловити можна лише дозволену рибу й не в період нересту, який триває з початку квітня по кінець травня. Одна з популярних водойм — річка Уж. Це ліва притока Лаборцю, басейну Дунай. Там, зокрема, водиться щука — найбільше її в районі Кам’яниці й Невицього, де є зв’язок із дериваційним каналом. Там же можна спіймати окуня й сома. А ось жерех може клюнути в районі Сторожниці.

За верховодкою на Буковину

У Чернівецькій області рибалка одразу ж асоціюється з річкою Прут, лівою притокою Дунаю. Ловити рибу тут можна безкоштовно цілий день. Можна розраховувати на улов верховодки, жереха, голавлі, водиться також щука.

Але в цій водоймі також багато «червонокнижних» риб, які потрібно відпускати. Це марена звичайна, чіп малий, дунайський лосось, бистрянка, дністровський пічкур, золотий карась.