Епідеміолог з Рівного закликає вакцинуватись від правця

Майже 68 тисяч жителів Рівненщини потребують ревакцинації проти правця. Йдеться про дорослих, повідомив Суспільному завідувач відділу епіднагляду та профілактики інфекційних хвороб обласного центру контролю та профілактики хвороб Віктор Мороз. У період бойових дій, через збільшення кількості травм, ризик захворіти на правець зростає.

Джерело Рівне.Суспільне.

П'ять тисяч дітей у Рівненській області та 67 478 дорослих потребують чергового щеплення проти правця. За словами Віктора Мороза, вакцинація — єдиний захист від цієї інфекційної хвороби.

"На відміну від інших інфекційних хвороб, вона не передається від людини до людини, не викликає масових захворювань. Ця хвороба більше подібна на нещасний випадок. І небезпека в тому, що вона досить погано лікується і має досить високу летальність. У Рівненській області — понад 85% летальних випадків від правця", — коментує Віктор Мороз.

Основні симптоми праця: спазми м'язів, утруднення ковтання, утруднення дихання, підвищення температури тіла, пітливість, підвищення артеріального тиску і збільшення пульсу. Віктор Мороз акцентував, що якщо ці симптоми розвинулись після травми це може свідчити про правець.

"У чому підступність хвороби — збудник праця знаходиться у навколишньому середовищі: грунті, пилюці, не різних предметах. Коли ти отримуєш травму, поранення, навіть будь-яку подряпину, це може призвести до захворювання на правець. У період бойових дій кількість травм збільшується в рази й, відповідно, збільшується ризик захворіти на правець", — зауважує завідувач відділу епіднагляду.

Віктор Мороз зазначив, що правець неможливо вилікувати у домашніх умовах, необхідне стаціонарне лікування. Запобігати інфікуванню може лише щеплення, яке потрібно робити з дитячого віку. У дорослому віці кожні десять років — щеплюватись комплексним препаратом проти дифтерії та правця. Дорослі повинні самі стежити за графіком ревакцинації, зорієнтувати може також сімейний лікар.

"68 тисяч невакцинованих в межах Рівненської області — це багато. Чому не вакцинуються? Є різні причини, але одна з причин — деякі люди вважають, що щеплення тільки для дитячого населення, а для дорослих робити щеплення не треба. Є певне недопрацювання медичних працівників, зокрема сімейних лікарів, які не розказують людині: "Піди, щепися, коли ти не щепишся, ти можеш захворіти на правець і померти", — коментує спеціаліст.

Віктор Мороз зауважив, що варто розуміти і розрізняти реакції на щеплення: почервоніння, підвищення температури й укладення. Останні — дуже рідке явище, але теж можливе, найбільше важке з яких — анафілактичний шок. Але випадки ускладнень трапляються раз на мільйон щеплень.