Додаткова чи бустерна доза вакцини після 2 разового щеплення проти COVID-19

Бустерна доза вакцини проти коронавірусу потрібна для посилення її ефективності, а додаткова - для убезпечення хворих, яким дві дози можуть не дати належного захисту.

В чому різниця між додатковою та бустерною дозою:

Додаткова доза вводиться людям, у яких міг не виробитися достатній рівень імунітету через важкі захворювання, такі як, наприклад, рак крові, через ВІЛ-інфекцію, пережиту трансплантацію органів, хімієтерапію, лікування великими дозами гормональних препаратів та інше. Додаткову дозу вводять через 1-3 місяці після останнього щеплення тією ж самою вакциною, якою робили попередню вакцинацію. Аби отримати додаткову дозу, треба звернутися до свого сімейного або профільного лікаря. Якщо лікар визначить, що потрібна додаткова доза вакцини за медичними показаннями, він видасть направлення в довільній формі на щеплення третьою дозою. Після цього треба звернутись до найближчого пункту чи центру вакцинації у Рівному та взяти з собою на щеплення направлення від лікаря. Її введення не впливає на термін дії COVID-сертифіката. Та якщо вам довелось зробити додаткову дозу через стан здоров‘я то відрахуйте від того часу 3 місяці та зробіть бустер!

Бустерна доза вводиться усім хто уже пройшов повне щеплення (2 щеплення) щоб посилити захист через поступове зниження ефективності вакцини. Бустерна доза не вводиться дітям до 18 років. Бустер – мРНК-вакцини (Moderna та Pfizer) – потрібно вводити через 6-9 місяців після вакцинації.

Наприклад, якщо базова вакцинація (2 дози вакцини) у вас була зроблена CoronaVac або AstraZeneca, ревакцинальну дозу ви отримаєте мРНК вакциною. Сертифікат про вакцинацію буде продовжено на 270 днів від дати останнього щеплення проти COVID-19. Бустерна дозу можна вколоти звернувшись до найближчого пункту чи центру вакцинації населення проти COVID-19 у Рівному!

Перелік пунктів та центрів вакцинації населення проти COVID-19 у Рівному доступний за посиланням: http://www.medrivne.com.ua/ua/news/1/category/21/view/767