Держгеонадра без аукціону видала спецдозвіл для видобуток бурштину на майже 500 гектарах

Державна служба геології та надр видала ТОВ «Санкамян» спецдозвіл на видобуток бурштину на Томашгородському родовищі в Рівненській області.

Відповідний наказ № 593 підписав 13 серпня голова Держгеонадр Роман Опімах.

Джерело Наші гроші.

Термін дії спецдозволу  становить 20 років. В реєстрі Оцінки впливу на довкілля «Санкамян» вказало, що площа Томашгородського родовища складає 458 га і на ньому ще не видобували бурштин. Сама ж фірма заявила про промислову розробку родовища з подальшою рекультивацією території.

«Санкамян» ще в кінці 2016 року отримала погодження Рівненської облради на видобуток бурштину на Томашгородському родовищі.

У січні 2020 року фірма подала заяву до Держгеонадра на отримання спецдозволу без проведення аукціону. Але Держгеонадра повернуло заяву і документи через зауваження до них Міністерства енергетики та захисту довкілля. А саме, що на вказаній території знаходяться меліоративні канали, які є частиною місцевої меліоративної системи. Хоча фірма додала потім до документів довідку  Сарненського управління водного господарства про відсутність на родовищі меліоративних систем, а найближча мала річка бере початок на відстані 3,5 кв від запланованої території видобутку, але це не змінило рішення Держгеонадр.

Микола Кравець

Після цього «Санкамян» звернулося до Окружного адмінсуду Києва, який задовольнив позов фірми. Суд вирішив що Міністерство не надало документальних підтверджень до свого зауваження про наявність на родовищі меліоративних каналів. Тому ОАСК зобов’язав Держгеонадр повторно розглянути заяву «Санкамян», це рішення в лютому 2021 року схвалив Шостий апеляційний адміністративний суд.

«Санкамян» засноване в 2016 році. Нині власником та директором її є мешканець Клесіва Рівненської області Микола Кравець. До середини 2019 року бенефіціаром фірми був вказаний китаєць Лян Ян, який мешкав у Варшаві.

Кравець раніше був директором ТОВ «Купьє», власником якої вказаний Микола Лисюк. У 2004-2005 роках Микола Лисюк був заступником начальника ВДАІ УМВС України у Волинській області, а в 2010-2011 роках – заступником начальника УМВС України в Волинській області.

Також Кравець раніше  очолював ТОВ «Фірма «Дон», коли серед власників фірми був діючий нардеп «Батьківщини» Сергій Євтушок. За даними «Четверта влада», фракція «Батьківщини» в облраді в 2016 році голосувала за позитивне рішення для «Санкамян» попри публічну критику керівництвом партії приватного видобутку бурштину. Тоді ж Рівненську облраду очолював представник «Батьківщини» Микола Драганчук, який до того був головою Сарнанської райради. Мером міста Сарни був нинішній нардеп Сергій Євтушок.