Державі повернуто земельну ділянку вартістю понад 1,1 млн грн

Рівненський районний суд задоволив позовну заяву Рівненської окружної прокуратури в інтересах держави до Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області та двох фізичних осіб про визнання недійсним наказу та  витребування земельної ділянки.

Так, прокурорами встановлено, що рівнянин, всупереч вимогам Земельного кодексу України, при зверненні до Головного управління Держгеокадастру у Рівненській  області з проханням виділити йому земельну ділянку площею 2 га для ведення особистого селянського господарства не повідомив, що вже раніше скористався своїм правом на безоплатну приватизацію та отримав у приватну власність аналогічну ділянку в Полтавській області.

Як наслідок, 2 га землі в Рівненському районі незаконно вибули із земель державної власності. А чоловік, отримавши ділянку оформив договір її дарування на третю особу. На даний час ринкова вартість цієї земельної ділянки становить 1,1 млн. гривень.

Рівненський районний суд погодився з доводами прокурора та визнав недійсним наказ Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області, яким передано у власність відповідачу земельну ділянку площею 2 га та витребувано дану земельну ділянку від добросовісного набувача як  майно, яке вибуло з володіння власника (держави) не з його волі іншим шляхом.

Після набрання судовим рішенням законної сили органи прокуратури забезпечуватимуть його реальне виконання.


Пресслужба Рівненської обласної прокуратури