Чи "впаде" гривня?

- І цілком закономірно, тому що 65 відсотків міждержавних фінансових розрахунків у світі здійснюються в американській валюті, а дефолт певною мірою є синонімом поняття «банкрутство», - коментує цю ситуацію на прохання редакції газети «Вісті Рівненщини» начальник відділу роздрібного обслуговування фізичних осіб Рівненського відділення публічного акціонерного товариства «Укрсоцбанк» Роман Велесик.

            Кожен долар США має в своєму складі 40 відсотків позик інших країн, забезпечених облігаціями Держказначейства, які є гарантією їх повернення. Коли в останні дні державний борг країни досяг небаченої досі суми – 14,3 трильйона доларів, у кредитних відносинах виникла загроза неможливості сплати позичальником процентних нарахувань за запозичення. Щоб не допустити фінансової кризи, яка, без сумніву, негативно відіб`ється на економіках усіх без винятку країн, керівництво США нині обговорює шляхи збільшення надходжень у державний бюджет. Вони – однакові для всіх країн: збільшення податків і зменшення видатків, у першу чергу на соціальні виплати.

            Однак дві основні політичні партії в конгресі напередодні президентських виборів, які відбудуться в листопаді 2012 року, поки що не досягли домовленостей з цього приводу. Щоб не втратити голоси виборців прийняттям непопулярних рішень, пропонується, зокрема, ще на рік, нічого не змінюючи, збільшити борг країни на 2,7 трильйона, який протягом наступних десяти років поступово  зменшувати до нинішнього показника.

            Математичні розрахунки свідчать, що теоретично США у серпні може оплатити нараховані країні  відсотки за позики. Однак практично, по-моєму, цього не можна зробити, тому що таке рішення буде мати не економічне, а політичне підґрунтя. І навіть якщо дефолту вдасться уникнути, рейтинг США як стабільної у фінансовому відношенні держави похитнеться.

            Однозначно можна сказати, що фінансове погіршення відбудеться  в усьому світі. Питання тільки в тому – наскільки? Істотно вплинути на полегшення кризи може Китай, половина валютних запасів якого обчислюється в американській грошовій одиниці.

            - А яка небезпека для України, золотовалютний запас якої зберігається виключно в доларах США?

            - Криза, яка, за різними оцінками, розтягнеться на кілька років, буде відчутною і для фінансової системи нашої країни. Однак з остаточними висновками почекаймо до прийняття рішення з цього питання конгресом і чи не накладе на нього вето президент.

            - У цій ситуації населенню в якій валюті краще зберігати свої прибутки і заощадження?

            - Я б порадив не одну грошову одиницю, а кошик валют: долар, євро і гривню. Для першочергових щоденних покупок необхідно мати вдома гроші в гривнях, щоб не втрачати на різниці курсів в обмінних пунктах. Не варто захоплюватися вкладанням своїх коштів у дорогі золоті речі і прикраси, складну побутову техніку, тому що їх подорожчання може, як грудка снігу, лавиноподібно покотитися і захлеснути нас.

 

Валентина НАСТІНА