Через великі заборгованості рівнян "Рівнетеполенерго" не буде гарячої води

 У «Рівнетеплоенерго» закликали уряд вжити заходів регулювання у сфері теплопостачання у зв'язку з великими заборгованостями рівнян ТОВ "Рівнетеплоенерго".

Відповідно, керівник ТОВ «Рівнетеплоенерго» звернувся до віце-прем’єр-міністра України Геннадія Зубка, Асоціації «Укртеплоенерго» та до міського голови Рівного з проханням особистого сприяння у вирішенні проблемних питань сфери теплопостачання для забезпечення своєчасного початку та нормального проходження опалювального сезону 2019-2020 років та уникнення негативних соціальних наслідків.

Нижче подаємо повний текст звернення: 

«У зв’язку зі значним зростанням заборгованості населення з оплати за послуги з централізованого опалення та гарячого водопостачання, з                             01 травня 2019 року більший частині споживачів міста Рівного було припинено постачання гарячої води.

Така ситуація викликана падінням рівня оплати населення за житлово-комунальні послуги, неспроможністю ТОВ "Рівнетеплоенерго"   розрахуватися за спожитий природний газ, та, як наслідок, припиненням постачання газу підприємству від АТ «НАК «Нафтогаз України».

Основними причинами ситуації, що склалась, є:

1. Зростання тарифу на теплову енергію при загальному спаді платіжної спроможності населення. Зростання тарифу відбулось пропорційно підвищенню вартості природного газу.

2. Скорочення більше ніж в три рази кількості домогосподарств, що отримують субсидії (січень 2019 - 12 487 д/г; січень 2018 - 36 890 д/г).

3. Часткове нецільове використання населенням коштів монетизованої субсидії починаючи з березня поточного року.

4. Незадовільна робота виконавчої служби.

В умовах, що склались, зростання боргів населення за спожиті послуги ставить під загрозу зриву проходження опалювального сезону 2019-2020 років, оскільки відповідно до постанови КМУ від 19 жовтня 2018 року № 867 рівень оплати за газ для подальшого його отримання має становити не менше 90 %.

Додатково розрахунки за паливо ускладнюються наявністю невідповідності тарифів і фактичних витрат підприємства:  розрахункова різниця в тарифах          ТОВ «Рівнетеплоенерго» за 2016-2018 роки складає 160,2 млн грн, в тому числі по населенню – 135,0 млн грн. Варто відзначити, що розрахунок різниці в тарифах за 2016 - 2017 роки підтверджено висновком Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, а розрахунок різниці в тарифах за 2018 рік направлено до Департаменту житлово-комунального господарства  "29" травня 2019 року  для перевірки та подальших дій.

Враховуючи викладене вище, для забезпечення своєчасного початку та нормального проходження опалювального сезону 2019-2020 років, уникнення негативних соціальних наслідків та непоправного впливу на діяльність ТОВ «Рівнетеплоенерго», просить місцеву владу посприяти щодо вирішення проблемних питань у сфері теплопостачання таким чином:

- недопущення зростання ціни на газ, який використовується виробниками теплової енергії для постачання теплової енергії і гарячої води, особливо на потреби населення;

- внесення змін до п.11 постанови КМУ від 19 жовтня 2018 року № 867 в частині визначення умови для отримання права на придбання природного газу – досягнення станом на 23 число місяця, що передує місяцю постачання природного газу, рівня розрахунків виробника теплової енергії (без урахування штрафних санкцій) з урахуванням суми нарахованих та неперерахованих пільг і субсидій за усіма укладеними з АТ НАК «Нафтогаз України» договорами про постачання природного газу (купівлі-продажу, про закупівлю, відступлення права вимоги тощо) аналогічно до рівня опалювального сезону 2018-2019 рр - не нижче 78 відсотків.

- визнання на законодавчому рівні наявної з 2016 року та по даний час невідповідності тарифів на послуги з теплопостачання фактичним витратам підприємств (різниці в тарифах) та її врахування при розрахунку рівня оплати виробниками теплової енергії за природний газ.

Зі свого боку ТОВ «Рівнетеплоенерго» гарантує подальше проведення широкої інформаційно-роз'яснювальної роботи серед населення щодо безумовної необхідності своєчасної оплати за спожиті житлово-комунальні послуги, що є запорукою нормальної роботи підприємств житлово-комунальної сфери та здійснення ними функцій з життєзабезпечення міста.