Через недостатній рівень вакцинації освітян учні 85 шкіл Рівненщини вчаться дистанційно

На сьогодні із 553 закладів загальної середньої освіти Рівненщини 85 проводять навчання дистанційно. Стан вакцинації освітян від COVID-19 обговорили під час онлайн наради під керівництвом першого заступника голови ОДА Сергія Подоліна.

Як поінформував Сергій Подолін, у зв’язку із негативною динамікою поширення COVID-19 із 23 жовтня Рівненщина переходить у «помаранчеву» епідеміологічну зону, тож вкотре наголосив на необхідності вакцинації працівників у кожному навчальному закладі області на рівні 80%, а в кращому випадку – 100%.

«Ми не можемо дозволити, щоб діти мали прогалини в знаннях через дистанційне навчання, тому тримаємо ситуацію з вакцинацією педагогів на постійному контролі. Цей показник суттєво покращився з моменту переходу до «жовтої» зони епіднебезпеки. Проте такий результат все одно є недостатнім», - наголосив під час наради перший заступник голови ОДА.

Як зазначив директор департаменту освіти і науки ОДА Петро Коржевський, із 44 510 працівників закладів освіти області – 35 673 пройшли вакцинацію (або одужали від COVID-19), що в середньому становить, 80,1%. У закладах ЗСО з 29 673 працівників - 23 377 (78,8 %) персоналу. Проте такий усереднений показник, у розрізі окремих закладів, не дає можливості проводити навчання в звичайному режимі.

Через недостатній рівень вакцинації вчителів і колективів у 27 громадах є школи, що проводять навчання учнів 5-11 класів дистанційно. Під час наради заслухали пояснення керівників територіальних громад та навчальних закладів з найбільш низьким рівнем вакцинації персоналу.

Найгіршою є ситуація із вакцинацією працівників ЗНЗ у Березівській та Рокитнівській ТГ. Зокрема, Більський та Кисорицький ліцеї, Нетребська та Єльнівська гімназії мають нульовий відсоток вакцинованих працівників.

«Згідно з наказом МОЗ працівники, які не мають щеплень або протипоказань, з листопада будуть відсторонені від роботи без збереження заробітної плати. Адже освітяни внесені до переліку професій, представники яких мають бути обов’язково вакциновані. Ці рішення покликані зберегти життя громадян та створити безпечне середовище в дитсадках, школах та вузах», - наголосив Петро Коржевський.

Крім того, під час наради начальник управління Державної служби якості освіти в Рівненській області Святослав Сидорук повідомив, що підрозділ проводить моніторинг та аналіз якості дистанційного навчання в області. За результатами підготують звіт щодо якості організації освітнього процесу у територіальних громадах.