Бурштин із запахом пороху

Щойно притихли пристрасті після штурму місцевими жителями прикордонної застави у селі Кам’яне Рокитнівського району, як минулої п’ятниці вже лунали постріли у Володимирецькому районі. За повідомленням СЗГ УМВС України в Рівненській області, під час відпрацювання урочища «Ольос» поблизу села Малий Жолудськ понад 400 невідомих агресивно налаштованих громадян чинили злісну непокору, ображали нецензурною лайкою працівників міліції. На неодноразові попередження про припинення неправомірних дій невідомі особи не реагували, тому працівники роти міліції громадської безпеки особливого призначення прийняли рішення застосувати спеціальні засоби -  спецпристрій «Форт-500» для відстрілу 12-міліметровими патронами, спорядженими гумою. Четверо порушників віком від 21 до 34 років отримали незначні тілесні ушкодження.
У середу ж інформаційний простір України сколихнув бурштиновий бунт  вже у Дубровицькому районі. За напруженістю він, схоже, перевершив усі попередні інциденти. Щодо перебігу та причин  конфлікту подаємо офіційну інформацію СЗГ УМВС України в Рівненській області, а також коментар голови Дубровицької районної державної адміністрації Сергія Киркевича, який він дав газеті «Рівне Вечірнє».
Світлана Тубіна

 

Коментарі:

СЗГ УМВС України в Рівненській області:
«Опівдні 29 липня, обслідуючи місця незаконного видобутку бурштину у Дубровицькому районі,  в селі Крупове на працівників міліції напали місцеві жителі, які палицями нанесли їм тілесні ушкодження. Двоє правоохоронців звернулися до місцевої лікарні із множинними саднами голови, тулуба, в одного з них зламана нога.
На допомогу колегам виїхали бійці спецпідрозділів роти міліції громадської безпеки особливого призначення, «Грифону» та Національної гвардії. Втім спецпризначенців оточили майже сотня місцевих. Один із натовпу сів за кермо автомобіля «Тойота Ленд Крузер» та поїхав прямо на правоохоронців. На вимогу міліціонерів зупинитися водій не реагував і намагався здійснити наїзд на одного з них. Міліціонери прийняли рішення застосувати спецпристрій для відстрілу гумовими кулями, після чого водій на позашляховику, рухаючись заднім ходом, на великій швидкості повернувся до натовпу.
На спецлінію «102» о 18.30 вже повідомили, що майже триста агресивно налаштованих осіб заблокували роботу Дубровицького районного військового комісаріату. Слідчо-оперативна група встановила, що ці ж люди перекрили проїжд-жу частину вулиці у центрі Дубровиці поблизу райдержадміністрації. На розмову із людьми вийшли прокурор Микола Федорчук, тимчасово виконуючий обов’язки начальника райвідділу міліції Сергій Дворак, а голова райдержадміністрації Сергій Киркевич підтримував натовп у їх протиправних діяннях. Учасники заворушення вимагали видати тих працівників міліції, які стріляли в позашляховик. Під час розмови із місцевими чиновниками люди вели себе агресивно, шарпаючи представників влади за одяг і нецензурно висловлювалися, частина з них була у балаклавах. Коли ж натовп пішов на правоохоронців, на підмогу працівникам райвідділу надійшли бійці спецпідрозділів та Національної гвардії. Один із натовпу у балаклаві намагався відібрати відеокамеру у працівника міліції, покликавши із собою ще кілька осіб.
Під час масових заворушень правоохоронці затримали десятьох осіб, яких доставили до Дубровицького райвідділу міліції. Для звільнення затриманих до райвідділу підійшов натовп, організований особами, які займаються незаконним видобутком бурштину. Аби звільнити затриманих, на перемовини з правоохоронцями у райвідділ прийшов голова РДА Сергій Киркевич разом із організатором, який був причетним до побиття міліціонерів поблизу села Крупове, в якому потерпілі правоохоронці впізнали свого кривдника. На території райвідділу голова РДА вимагав звільнити правопорушників, погрожуючи тим, що обурені місцеві мешканці захоплять приміщення міліції. В подальшому працівники міліції затримали двох найбільш активних учасників та організаторів масових заворушень – 25 та 43-річного жителів Дубровиці та села Крупове. Опівночі натовп розійшовся.
- Відомості за всіма фактами внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 2 статті 345 (умисне заподіяння працівникам правоохоронного органу легких або середньої тяжкості тілесних ушкоджень у зв’язку з виконання ними службових обов’язків), статтею 294 (масові заворушення) та частиною 3 статті 296 (хуліганство), - повідомив тимчасово виконуючий обов’язки начальника Дубровицького РВ УМВС України в Рівненській області Сергій Дворак. – Заходи, спрямовані на виявлення та припинення фактів незаконного видобутку бурштину у північних районах, проводяться згідно з наказом УМВС області, які триватимуть і надалі».

 

Сергій Киркевич, голова Дубровицької РДА: — Люди спершу прийшли до РДА з вимогою, щоб відпустили затриманих. Я заспокоїв мітингувальників, аж раптом приїхало багато силовиків. А з ними жіночка, яка почала знімати на камеру все. За цю камеру і виникла нова сутичка.
Як на мене, вчора у Дубровиці з боку силовиків була цілеспрямована акція, щоб підірвати авторитет влади. Вони затримали людей не на клондайку, а у селі. Я просив — відпустіть і робіть слідчі дії відповідно до закону. Якби послухали, все б закінчилося по обіді. Але ні, прокурор району дав вказівку «ламати» людей. Силовики почали стріляти.
Я викликав «швидкі» до поранених. Силовики обстріляли одне авто. Правоохоронці заявили, що мітинг незаконний. Це у нас що, часи Януковича? У Києві люди страйкують, шини палять, і ніхто їх не розганяє силою. Бурштин не вартий смерті чоловіка. І тепер весь район озлоблений на владу, люди вже не довіряють нам. Вчора зійшлися не лише бурштинокопачі, сходилися люди, які не мають до видобутку жодного стосунку. Вони вийшли і кричали владі «Ганьба», бо стріляли у простих людей.
Тепер потрібно розібратися, хто винний. Стріляти почали силовики. Вказівка Президента зупинити незаконний видобуток бурштину — правильна. Але її не має виконувати місцева міліція, яка 20 років кришувала видобування, збирала гроші, а тепер до людей  — з силою. Це неправильно. Потрібно з людьми спілкуватися, переконувати їх не вимивати каміння. Але, перш за все, треба звільнити всіх місцевих правоохоронців і набрати нових, а тоді лише боротися із видобутком бурштину. Інакше нічого не вийде.
Вчора люди проводили віче, щоб оголосити недовіру правоохоронцям. Сьогодні у Дубровиці спокійно. Як на мене, потрібно негайно приймати закон про легалізацію бурштинодобування.