Британський танк: Challenger 2 у чому унікальні особливості цієї машини, її можливості та характеристики

Танк Challenger 2 дещо відрізняється від Abrams чи Leopard 2 та певною мірою є унікальною машиною, передача яких не становить для Великої Британії критичної загрози обороноздатності

Британський основний бойовий танк Challenger 2. У рамках військової допомоги Україні прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак пообіцяв поставити Києву танкову ескадрилью. Про це повідомляє видання The Independent.

Зазначається, що загалом Британія планує поставити Києву планується 12 бойових танків Challenger 2.

 Велика Британія планує  скоротити парк цих танків до 148 одиниць, які мають пройти модернізацію до рівня Challenger 3, відповідна угода на 1 млрд доларів була укладена ще у травні 2021 року. Водночас станом на 2021 рік у британській армії у строю було 227 танків Challenger 2, через що можливо зробити припущення, що максимальний кількість машин, які можуть бути передані, становить до 79 танків. До цієї позначки можливо додати певну кількість, яка може знаходитись на зберіганні - до 80 одиниць у різному стані.

Унікальність Challenger 2

Але одразу треба розуміти специфіку Challenger 2, які мають свою унікальну особливість. Бо традиції у британській армії значно сильніші за уніфікацію у межах Альянсу. І на першому місці стоїть головне озброєння танка Challenger 2 - його 120-мм гармата L30A1 довжиною 55 калібрів. Попри те, що це уніфікований танковий калібр, сама гармата особлива. По-перше, вона нарізна, по-друге - використовує неуніфіковані з НАТО боєприпаси роздільного заряджання.

Своєю чергою Abrams всіх версії та Leopard 2 до версії A5 фактично використовують однакову гармату Rheinmetall Rh-120 з довжиною 44 калібрів, в американській машині встановлена її ліцензійна версія M256, у версії Leopard 2A6 та вище - Rh-120 з довжиною 55 калібрів. Тобто питання боєприпасів для цих машин можливо вважати уніфікованим.

А ось Challenger 2 потребує своїх боєприпасів, як бронебійно-підкалібрних, так і осколково-фугасних, включно з унікальними HESH - бронебійно-фугасними снарядами. Останні дозволяють доволі ефективно знищувати укріплення та легкоброньовану техніку противника на дальностях до 8 км, що приблизно на 3-5 км більше за можливості підкаліберних боєприпасів, а також виводи з ладу танки противника за рахунок значних пошкоджень без пробиття броні.

Особливість снаряда HESH у тому, що він "розмазує" по броні чи поверхні укріплення вибухівку, яка детонує і призводить до її руйнування та утворення на її зворотному боці сколу. Тобто уламки самої броні вже й уражають внутрішній об'єм танка чи укриття. До речі, розробці саме цих снарядів у Великій Британії був наданий пріоритет після Другої Світової й саме ці снаряди вважались основним для боротьби із радянськими танками, хоча й від традиційних підкаліберних чи кумулятивних - британці не відмовились.

 

Можливості Challenger 2

Якщо не враховувати гармату, то у всьому іншому Challenger 2 - класичний танк західної школи, з екіпажем у чотири особи, без автомата заряджання, створений на межі 80-90 років, який знаходиться на озброєнні Великої Британії з 1998 року. Він замінив Challenger 1 і фактично створений у його корпусі, але лише 3% компонентів є уніфікованими.

Рисою машини є рівень захисту, який не розголошується і все що відомо - використання другого покоління броні Chobham, яка також має окрему назву Dorchester. Це спеціальні пакети з керамічних та металевих елементів з вольфраму або збідненого урану. Така ж броня використовується в Abrams з певними змінами, а для Leopard 2 німці розробили свій аналог. В результаті такий захист максимально ефективний, як проти підкаліберних боєприпасів, так і від кумулятивних.

Окрім того для Challenger 2 розроблені й додаткові модулі бронювання, які збільшують його вагу з 64 тонн до 75 тонн. Така посилена версія зменшує й так відносно низьку питому потужність з 18,7 к.с/т до 16 к.с./т, що пов'язано з використанням 1200-сильного 26,1-літрового турбодизеля Perkins CV12-6A V12, який поєднаний з автоматичною коробкою передач Santasalo TN54E з 6 передачами переднього ходу та двома реверсними.

Для порівняння показників питомої потужності: у Leopard 2A4 цей показник складає 27,3 к.с./т, Leopard 2A5, який є результатом значного посилення бронювання - 24 к.с./т. У M1A1 Abrams - 24,4 к.с./т та до 22,2 к.с./т у версії M1A2 SEPv3. У російського Т-72Б3 - 18,3 к.с./т.

Зазначимо, що в експортній версії машини Challenger 2E, яка не знайшла своїх покупців, британський двигун був замінений на німецький 1500-сильний MT883 з трансмісією Renk HSWL 295TM. А загалом на міжнародному ринку цей танк популярності не отримав. Лише один закордонний оператор - Оман, який замовив 38 Challenger 2.

Щодо підвіски, то шестикаткове шасі має гідропневматичну підвіску, яка забезпечує високу плавність ходу. Максимальна швидкість заявлена на рівні 59 км/год по дорозі та 40 км/год по бездоріжжю.

Щодо системи управління вогнем, то звісно мова йде про цифрову систему, командирську панораму, тепловізори, лазерні далекоміри й все інше, що є стандартним для сучасних танків. Для розуміння, навіть у механіка водія є тепловізійна камера заднього ходу. Також треба відзначити високу швидкість перенесення вогню, башта на 360 градусів обертається лише за 9 секунд. Для Т-72 цей показник складає від 20 секунд.

Характеристики Challenger 2 FV4034

  • Вага: 64 тонн, з додатковим бронюванням 75 тонн
  • Калібр гармати: 120 мм
  • Двигун: 1200 к.с.
  • Питома потужність 18,7 к.с./т, з додатковим бронюванням 16,0 к.с./т
  • Максимальна швидкість: 59 км/год
  • Запас ходу: до 550 км
  • Екіпаж: 4 особи

За матеріалом Діфенс Експрес