Британія вважає недоцільним передачу винищувачів Typhoon і F35 Україні

Велика Британія вважає недоцільним передачу власних винищувачів Україні. Про це повідомив речник британського прем’єра після засідання Кабінету міністрів 31 січня, передає The Guardian.

Джерело: Суспільне

"Для Великої Британії було б непрактично відправляти свої винищувачі в Україну, оскільки Київ збирається отримати літаки для створення бойових сил для прориву російських ліній навесні", — сказав речник прем'єр-міністра.

За його словами, британські винищувачі Typhoon і F35 є "надзвичайно складними, і потрібні місяці, щоб навчитися літати.

"Саме тривалість часу, який потрібен, щоб навчитися використовувати дуже складне обладнання, є обмежуючим фактором у цьому випадку, але ми дослідимо, що ще ми можемо зробити для підтримки України", — додав речник голови уряду.

Загалом, за словами речника, прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак виступає за посилення підтримки України, оскільки "тривалий глухий кут" у конфлікті піде на користь Росії. Саме тому Сунак вирішив, що є можливість прискорити підтримку Великої Британії у тісній співпраці з союзниками, щоб “дати Україні найкращі шанси на успіх і максимально використати вікно можливостей, коли російські війська відстають”.  Нова стратегія також передбачатиме більше дипломатичних зусиль і планування роботи з українською стороною щодо відновлення після завершення війни.

Що відомо про допомогу Великої Британії
Від початку війни Велика Британія відправила в Україну легку протитанкову зброю нового покоління NLAW. Головне призначення цієї зброї — знищення броньованих машин на коротких дистанціях одним пострілом.

28 квітня в Україну відправили "сотні" ракет Brimstone. Про це повідомив заступник міністра оборони Британії Джеймс Геппі. Уже на початку травня українські військові почали застосовувати нову зброю.

Велика Британія передала Україні 120 броньованих машин, серед яких - патрульні машини Mastiff. Україна отримала "десятки" важких безпілотних літальних апаратів (БПЛА) для забезпечення матеріально-технічної підтримки ізольованих сил.

Додатково, Велика Британія передала Україні системи протиповітряної оборони, зокрема, ракети Starstreak. Ці системи призначені для збивання винищувачів і гелікоптерів, які пролітають відносно низько над землею. Британці також передали Україні гусеничні машини Stormer як мобільну платформу для Starstreak.

Інша допомога Великобританії:

  • понад 200 протитанкових ракет Javelin
  • 1360 протиструктурних снарядів
  • 4,5 тонн пластикової вибухівки
  • понад 400 тисяч патронів стрілецької зброї
  • понад 200 тисяч одиниць захисного спорядження, зокрема, шоломи, бронежилети, далекоміри та медичне обладнання.