21-річний Дмитро Котовський здобув першу в кар'єрі перемогу на рівні Кубка світу з надскладним стрибком

Це перша перемога в сезоні для України.

Джерело: Суспільне

Збірна України з лижної акробатики здобула першу перемогу на рівні Кубка світу у сезоні 2022/23. Сталося це у чоловічих змаганнях на четвертому етапі Кубка світу, який приймав американський Дір Веллі.

Перед цим стартом українська команда остаточно втратила на сезон дворазового олімпійського призера Олександра Абраменка, у якого діагностували розрив хрестоподібної зв'язки. Тож на старт етапу вийшли четверо атлетів: Дмитро Котовський (дворазовий призер етапів цього сезону), Олександр Окіпнюк, Володимир Кушнір та Максим Кузнєцов.

Формат етапу незмінний, як і на всіх попередніх: кваліфікація (потрібно потрапити у топ-12, інші вилітають), тоді перший фінал (потрапити у топ-6), а далі безпосередньо "великий фінал" з боротьбою за медалі.

Кваліфікацію вдалося подолати трьом українцям: Окіпнюк впав на приземленні і не потрапив у топ-20, інші три українці - у топ-4 найкращих. Також втрьох синьо-жовті атлети пройшли перший фінал - Котовський, Кушнір та Кузнєцов показали четвертий, п'ятий і шостий результати. Це уперше в історії Кубка світу одразу три українці вийшли у суперфінал.

Безпосередньо у стрибках за медалі піднятися на подіум зміг лише лідер команди, 21-річний Дмитро Котовський. Він виконав надскладний стрибок під назвою "Ураган" (складність - 5.2 бала) - і виконав його практично ідеально. Судді оцінили стрибок Котовського у 138.82 бала - це перше місце. Найближчого суперника Котовський випередив на більш ніж 18 балів.
Відео переможного стрибка Котовського

Для Котовського - це перша перемога у кар'єрі на рівні Кубка світу. А також третій подіум поспіль у сезоні: він був третім та другим на попередніх двох етапах. Тож у загальному заліку Кубка світу 21-річний українець піднявся на друге місце.

Володимир Кушнір фінішував четвертим, Максим Кузнєцов - шостим. Для них це теж найкращі результати у кар'єрі на рівні Кубка світу.

У жіночій лижній акробатиці нікому з українок не вдалося подолати кваліфікацію: Анастасія Новосад, Ольга Полюк, Ангеліна Брикіна та Анастасія Гасюк завершили змагання після першого стрибка.