Змінили білий халат на камуфляж: історії фельдшерів та медсестер з Рівненщини

Українські військові на межі людських можливостей борються за свободу та незалежність нашої країни. Поруч з ними – й медики, які рятують тисячі життів у надскладних умовах.

Сестра медична стаціонару загальнохірургічного відділення КНП «Клеванська лікарня імені Михайла Вервеги» Каріна Деркач у квітні 2022 року добровільно вступила до лав Збройних сил України, де служить і донині.

Повідомляє Газета "Медичний вісник+", передає РівнеМедіа.

Каріна Деркач за спеціальністю – фельдшер. У 2019 році вона закінчила Рівненську медичну академію і з того ж року почала працювати в КНП «Клеванська лікарня імені Михайла Вервеги» сестрою медичною стаціонару загальнохірургічного відділення. Молода фахівчиня проявила себе як грамотна, совісна, дисциплінована спеціалістка, яка постійно працює над підвищенням свого професійного рівня. У 2020 році її було нагороджено Знаком народної пошани «За самовіддану працю в боротьбі з пандемією». Каріна Деркач легко справляється із завданнями, які потребують організаторських здібностей. Вона ніколи не зупиняється перед труднощами та наполегливо й енергійно йде до поставленої мети.

"Маючи активну громадянську позицію, Каріна не могла залишатися осторонь біди, яка спіткала її державу, тож не вагаючись прийняла рішення вступити до лав Збройних сил України і боронити свою батьківщину", - йдеться у повідомленні.

Так само змінила свій білий халат на камуфляж Алла Олійник. Як ніхто, вона знає ціну людського життя, адже на її очах відбулося не одне його народження.

До війни жінка працювала операційною медсестрою в акушерсько-гінекологічному відділенні (1994-1997 рр.), а також з 2004 року – акушеркою в жіночій консультації Острозької ЦРЛ. З лютого 2020 по лютий 2023 Алла Павлівна за контрактом відбувала військову службу на посаді старшого бойового медика ремонтної роти ракетно-артилерійського озброєння ремонтно-відновлювального батальйону. Нині вона служить в зоні УОС на Харківщині.

Олександр Парфенюк після закінчення у 1996 році Рівненського медичного училища за спеціальністю «Лікувальна справа» пішов працювати завідувачем фельдшерсько-акушерського пункту у своє рідне село Радухівка, що в Рівненському районі. З 1997 року й донині він був фельдшером ФАПу села Пересопниця.

6 липня 2022 року Олександра мобілізували на військову службу, де він наразі й перебуває у складі пересувного медичного батальйону. Маючи велике бажання жити у вільній, цивілізованій Україні, чоловік сміливо пішов захищати Батьківщину від російського агресора та виборювати щасливе життя своїм дітям, своїй сім’ї, своїй Україні.

Ольга Гулюк з 2006 по 2009 рік навчалася в Рівненському медичному коледжі за спеціальністю «Лікувальна справа», а після його закінчення влаштувалася в Городоцьку лікарську амбулаторію на посаду педіатричної медсестри. Водночас вона заочно навчалася в Східноєвропейському національному університеті ім. Лесі Українки, який закінчила у 2014, отримавши повну вищу освіту за спеціальністю «Фізична реабілітація».

У 2015 році Ольгу Іванівну мобілізували – вона проходила службу на Яворівському полігоні на посаді інструктора з тактичної медицини. З 2017 по 2019 рік служила за контрактом в десантно-штурмових військах 80-ї бригади на посаді старшого бойового медика, фельдшера, брала участь в АТО. В 2020 році в складі 14-ї ОМБ була в зоні ООС.

З березня 2021 року Ольга працювала фельдшером ФАПу села Ставки КНП «Центр ПМСД «Медичний простір». А 24 лютого 2022 року її було мобілізовано в 148-му артилерійську бригаду ДШВ, де зараз вона й проходить службу.

"Ми переможемо обов’язково, в нас немає іншого вибору, – каже Ольга Гулюк. – Але як ми будемо жити далі, залежить від кожного з нас особисто. Якщо будемо жити за принципом «помазати і порішати», то всі жертви будуть даремні. Бог на нашій стороні, і Він дає нам шанс жити чесно і достойно. Тож давайте будемо достойні тих жертв, які вже принесено. І ніколи, ніколи не забувати, якою ціною здобуто наше право жити вільними людьми. Потрібно бути гідними Божої опіки і тих жертв, які вже принесено".