Жителі Рівненщини доєднаються до Всеукраїнського “Вертеп-фесту”

V Всеукраїнський фестиваль традиційних і сучасних вертепів «Вертеп-фест» пройде цьогоріч з 8 по 10 січня в інтернеті під гаслом «Вертеп UnLock!», підкреслюючи, що навіть пандемія не в силах його скасувати.

До участі в Фестивалі його органsзатори – БО «БФ «Харків з тобою», отримали більше 200 відео від учасників з різних регіонів України, серед яких Харківська, Вінницька, Волинська, Житомирська, Закарпатська, Запорізька, Волинська, Івано-Франківська, Рывненська області. До них приєдналися учасники з інших країн: Норвегії, Італії, Польщі, Естонії.

Серед учасників з Рівненщини:  

  • "Калина"- народний аматорський фольклорний ансамбль. С.Бугрин Рівненський р-н , Бугринська ОТГ  
  • Проєкт-гурт "Суренж" та Іра Баковецька, м.Рівне
  • Анна Рибак та Вероніка Васькевич, Сарненський район, м.Сарни
  • "Addavère", Українська діаспора    Букьяніко, регіон Абруццо, Італія    Італо-український сімейний фольклористичний дует. Створено з любов'ю до музики та етнічних, міжнаціональних традицій. Вакуліч Ольга- випускниця КНУКіМ фольклорист, етомузиколог, дослідниця фольклорних традицій Рівненщини та Чернігівщини. 

Впродовж трьох фестивальних днів сайт заходу перетвориться на Вертеп-платформу. Вона надасть глядачам можливість приєднатися до прямих трансляцій ключових подій Фестивалю, серед яких, крім традиційних, з’явиться новий формат – Колядка-Батл. На тематичних сторінках платформи будуть транслюватися надіслані професійні і аматорські відео учасників з різножанровими вертепами, колядками, різноманітними майстер-класами, танцями та розповідями про особливості традицій різних регіонів і народностей України.

Новинкою цього року стане запальний Колядка-Батл, який відбуватиметься в прямій трансляції впродовж трьох фестивальних днів на головній сторінці Вертеп-платформи. Його проведуть серед команд, що першими заявили про своє бажання взяти в ньому участь: з Луганської, Львівської, Харківської, Дніпропетровської, Миколаївської, Рівненської областей і навіть з Італії. Учасникам належить довести, що саме вони найкращі колядувальники. Команду-переможця визначить журі «Вертеп-фесту».

До його складу якого, крім організаторів Фестивалю, увійдуть переможці популярних талант-шоу, учасники Творчого патріотичного об’єднання «Музичний Батальйон» волонтерської організації Help Army – співаки Олександр Кварта, Іван Ганзера та гурт «Тріода».

«Оцінювати в Батлі будуть не стільки за професіоналізмом, адже у нас є і аматорські гурти, а по тому, наскільки командам вдасться закохати в себе глядача, довести, що вони найкрутіші колядники, – розповідає координаторка заходу, незмінна ведуча «Вертеп-Фесту» Анжела Денисенко. – Учасників очікують творчі завдання на імпровізацію, артистизм і, звичайно, знання традицій. Ми хочемо бачити у фіналі команди, які покажуть, що вони по-справжньому люблять свою справу: не тільки бережуть традиції, а й дають їм друге життя, осучаснюють їх. А найголовніше в Колядка-Батлі – дати й гладачам, й учасникам сповна відчути об’єднуючий дух українського Різдва. Адже саме в цьому і полягає мета нашого Фестивалю».

Крім Колядка-Батлу, в прямій трансляції на головній сторінці Вертеп-платформи пройдуть ключові заходи цьогорічного Фестивалю: традиційна акція одночасного співу колядки «Нова радість стала», без якої вже неможливо уявити «Вертеп-Фест» та фольклорна вечірка «Етновечорниці» за участю представників етнічних спільнот, що проживають в Україні.