Збитки від масового мору риби на р. Случ у Рівненському районі склали майже 5 мільйонів гривень

Державна екологічна інспекція Поліського округу з’ясовує причину масової загибелі водних біоресурсів, збитки сягнули майже 5 мільйонів гривень на р. Случ.

На телефон «Гарячої лінії» Державної екологічної інспекції Поліського округу звернувся житель с. Тишиця, що на Рівненщині, якій повідомив що на річці Случ неподалік сіл Тишиця, Витковичі, Князівка та міста Березне Рівненського району Рівненської області спостерігається замор водних біоресурсів.

Державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу спільно із залученням працівників Рибоохоронного патруля здійснено виїзд у зазначене в зверненні місце.

Спільними діями проведено обстеження берегів річки Случ під час якого виявлено загибель водних біоресурсів в загальній кількості 43670 екземплярів риби серед яких:

плітка – 24200 екземплярів;
верховодка – 7700 екземплярів;
окунь – 4400 екземплярів;
краснопірка – 6600 екземплярів;
судак – 330 екземплярів;
лящ – 440 екземплярів.

Спеціалістами Відділу інструментально – лабораторного контролю відібрані проби поверхневої води в річці Случ для подальшого лабораторного дослідження вимірювань показників складу та властивостей проб води, зміни яких могли спричинити загибель водних біоресурсів.

Внаслідок загибелі водних біоресурсів фахівцями Інспекції розраховано збитки заподіяні рибному господарству які становлять 4 млн. 826 тис. 986 грн.

Матеріали по даному факту готуються для передачі до Головного управління національної поліції в Рівненській області для відкриття кримінального провадження за ст. 242 ККУ.

В свою чергу, Інспекція відповідним листом зобов’язала Березнівську територіальну громаду Рівненського району, Рівненської області вжити невідкладних заходів реагування щодо прибирання загиблих водних біоресурсів з річки Случ у визначене та погоджене з Головним управлінням Держпродспоживслужби в Рівненській області місце утилізації.

З метою вжиття заходів реагування про даний факт повідомлено Головне управління ДСНС у Рівненській області