Запам’ятається швейцарцям надовго екскурсія на льонокомбінат

Юні співаки до цього об’їздили чи не весь світ. Побували з гастролями у Франції, Бельгії, Голландії, Англії, Німеччині, Польщі, Росії, США, Угорщині, Фінляндії, Естонії, Австрії, Південній Африці, Бразилії, Італії. А от в Україну за всю 85-річну історію існування хору юні таланти завітали вперше. Й вже під час концерту в Рівному мали повний аншлаг. Виконання творів композиторів від бароко до сучасності рівненська публіка зустріла гучними аплодисментами та вигуками «Браво!». Попереду у виконавців ще виступи у Львові, Острозі, Києві, але Рівне було перше, і в юних співаків залишилися найяскравіші враження від перебування у нашому місті. Згадуватимуть вони не лише гостинність його мешканців, золотаві куполи церков, але й відвідини нинішнього флагмана легкої промисловості – Рівненського льонокомбінату. А все тому, що в жодній із країн, де побували, вони не мали змоги відвідати діюче підприємство та отримати повну інформацію про виробництво тканини, з якої шиють сучасний одяг. Отож, потрапивши до серця льонокомбінату, 17 хлопців хору з непідробною цікавістю розглядали все навкруги. Ознайомчу екскурсію для зарубіжних гостей провів сам власник підприємства. Він показав юним співакам цехи підприємства, де встановлене найсучасніше обладнання, і розповів про всі етапи створення, фарбування, сушіння, упаковки натуральної тканини. Хлопці не лише все оглядали, пробували на дотик щойно вироблене полотно, але й намагалися сфотографувати кожен процес, щоб мати змогу пізніше розповісти про все побачене знайомим та друзям. З неабиякою цікавістю розглядала процес виробництва тканини і менеджер хору. Як з’ясувалося, вона за фахом кравець, а тому з вдячністю прийняла в подарунок відріз тканини, пообіцявши, що самостійно пошиє з неї одяг і обов’язково надішле відгуки про якість тканини на льонокомбінат.

Усі гості, котрі завітали на виробництво, мали змогу відразу й приміряти готові вироби, які шиють у швейному цеху льонокомбінату, адже отримали у подарунок футболки з написами «Я люблю Україну». Наостанок, як вдячність за хорошу і змістовну екскурсію, хор виконав пісню зі свого репертуару, а у відповідь пролунали гучні оплески всіх присутніх.

За словами власника підприємства, він і надалі робитиме все для того, щоб Рівне стало центром легкої промисловості, й обмежуватися ринками збуту лише України не планує: «Ми крок за кроком будемо входити в європейський ринок. Іншого шляху в нас просто немає. І такі екскурсії - це наше визнання в світі в подальшому».

• Ольга Дем’янчук