За тиждень на Рівненщині зафіксували 35 порушень природоохоронного законодавства

У період з 9 по 22 вересня 2021 року державні інспектори Рівненського рибоохоронного патруля зафіксували 35 порушень законодавства у сфері охорони водних біоресурсів. Так, складено 23 протоколів за ч. 3 ст. 85 КУпАП (порушення Правил рибальства), 2 – за ч. 4 ст. 85 КУпАП (рибальство із застосуванням заборонених знарядь лову) та 1 – за ст. 88-1 КУпАП (незаконне придбання чи збут водних біоресурсів). Крім цього, оформлено дев’ять актів виявлення та вилучення безхазяйного майна.

«За даний період на порушників накладено 1 241 грн штрафів. Під час проведених рибоохоронних заходів державні інспектори вилучили 70 од. заборонених знарядь лову та вилучили 29 кг водних біоресурсів», - повідомив  керівник Рівненського рибоохоронного патруля Сергій Бондар.

Для прикладу, 11 вересня 2021 року  рибпатрульні спільно з працівниками Державної екологічної інспекції Поліського округу, Но?бельського націона?льного приро?дного парку та патрульної поліцієї Рівненської області  задокументували грубе порушення  правил рибальства. Інцидент стався на озері Нобель, поблизу с. Нобель Вараського району Рівненської області. Двоє чоловіків з дерев’яного човна  здійснювали вилов водних біоресурсів забороненим знаряддям – п’ятьма сітками. Завдяки оперативним діям працівників відомств порушники не встигли завдати збитків рибному господарству.

На осіб складено протоколи про адміністративні правопорушення за ч. 4 ст. 85 КУпАП. Матеріали справи готуються для передачі до районного суду Рівненської області для притягнення порушників до відповідальності.

17 вересня 2021 року на ринку у смт. Демидівка Дубенського району Рівненської області, інспектори Рівненського рибоохоронного патруля викрили чоловіка, який здійснював продаж водних біоресурсів, загальною вагою 29 кг, а саме: 15 кг – ляща, 8 кг – сріблястого карася та 6 кг – окуня. При перевірці продавець не мав документів, які б підтверджували законність придбання водних біоресурсів та сертифікат якості. Цим самим порушив ст. 7 та ст. 63 ЗУ «Про тваринний світ», п. 3.14 Правил любительського та спортивного рибальства. На порушника було складено протокол за ч.1 ст. 88-1 КУпАП.

Рівненський рибоохоронний патруль вкотре закликає громадян бути відповідальними та дотримуватись природоохоронного законодавства. Про порушення правил рибальства та порядку придбання чи збуту риби прохання терміново повідомляти за номером телефонної «гарячої лінії» відомства: (067) 540 53 90.

Довідкова інформація:

Порушення правил рибальства карається як накладенням штрафів, так і притягненням до кримінальної відповідальності. Сума штрафів за порушення правил рибальства згідно КУпАП становить від 340 до 680 грн. За незаконне зайняття рибним промислом, що завдало істотну шкоду передбачена кримінальна відповідальність відповідно до ст. 249 ККУ. Штраф від 1 700 до 3 400 грн або обмеженням волі на строк до трьох років, з конфіскацією знарядь і засобів промислу.